Fågelklubben har nu över 100 medlemmar i Tjust. Till klubbens ordförande blev det omval av Rainer Winkler och omval även av Kent Gullquist, Mathias Karlsson, Bo Lewander och Morgan Pettersson, medan det blev nyval av Anders Sjögren och Michael Söderström.
Efter årsmötet höll fotografen och författaren Lars Hedenström, Söderköping, föredrag med fina bilder om sin ringmärkning och forskning kring berguven. Berguven är Europas största uggla och har varit nära utrotning av miljögifter och mänsklig förföljelse. Främsta fienden är människan och berguven fridlystes inte förrän 1950.
Lars Hedenström har studerat uven aktivt i hela 58 år. Han visade deltagarna vilka miljöer som passade berguven. Häckningsplatsen är oftast ett sydvänt berg eller brant stup gärna mot en sjö. Viktigt är tillgången till att trädbestånden i och invid bergsbranten bibehålls. Äggen läggs tidigt på våren, 2-4 till antalet och direkt på marken, varför häftiga regn eller snöfall kan dränka äggen. I marsskymningen kan uvens tvåstaviga hoande höras.
Uven jagar på natten och främsta bytet är råttor, harungar, änder, kråkor, måsfåglar och skarvungar men tillfälligt tar den även igelkott och någon orm. Fågeln är stor, ca 70 centimeter lång med ett vingspann på 1,6-1,8 m.
Den flyger som alla ugglor ljudlöst trots sin storlek och slår bytet med stor kraft. Är det ont om föda och storleksskillnaden mellan den först kläckta ungen och den yngsta kan den bli mat åt ett större syskon. För att hjälpa uvstammen när den nådde botten på 1960-talet bildades "Berguv sydväst" som planterade ut uvar i de tomma uvbergen. Här på ostkusten har en liten frilevande stam lyckats överleva och fortplantat sig utan åtgärder. Lars Hedenström hade vid ett tillfälle blivit angripen av uvhonan i samband med ringmärkningen av ungarna, då honan slog sina klor i ryggen på Lars. Han fick uppsöka sjukhus för en stelkrampsspruta. Lars Hedenströms fina bilder på berguven och dess livsmiljö belönades med en lång applåd.