Föreläsning om kvinnlig omskärelse

Internationella kvinnodagen firas med Fatima Nur på Västerviks gymnasium.

Foto: MATILDA AHL Johanna Andersson, Amanda Mållberg och Natalie Nyman tycker att orättvisor och våld mot kvinnor borde uppmärksammas mer.

Foto: MATILDA AHL Johanna Andersson, Amanda Mållberg och Natalie Nyman tycker att orättvisor och våld mot kvinnor borde uppmärksammas mer.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-03-08 00:25
Internationella kvinnodagen uppmärksammas numera i stora delar av världen. Den firas av kvinnogrupper och olika hjälporganisationer, liksom inom FN. I flera länder har den också kommit att bli till nationell helgdag.
I morgon, onsdag, uppmärksammas den på Västerviks gymnasium, en dag i efterskott. Då får nämligen elever och lärare på skolan besök av Fatima Nur som är folkpartistisk landstingspolitiker i Stockholms län. Fatima Nur som ursprungligen kommer från Somalia där kvinnlig omskärelse är en utbredd företeelse kommer att föreläsa för elever och lärare på skolan om just detta fenomen, vilket hon också har personlig erfarenhet av.

Initiativtagare till arrangemanget är Amanda Mållberg, Johanna Andersson och Natalie Nyman, tre tjejer som just nu läser sitt tredje och sista år på det samhällsvetenskapliga programmet vid Västerviks gymnasium.
Liksom alla elever i sista årskursen arbetar de med ett större projekt som går ut på att förbereda sig inför kommande högskole- och universitetsstudier. Amanda Mållberg, Johanna Andersson och Natalie Nymans arbete handlar om internationellt kvinnovåld, och de har valt att fördjupa sig i frågor som rör hedersmord och könsstympning. Ämnet valde de eftersom de tycker att människor i allmänhet har för dåliga kunskaper om detta.
- Det man trots allt känner till om hedersmord och könsstympning är oftast byggt på fördomar. Vi ville själva lära oss mer om det här, förklarar de.

För den som inte känner till Fatima Nur har hon bland annat kunnat ses i debattprogram på tv. Exempelvis då frågor som könsstympning och våld mot kvinnor debatterats. De tre tjejerna kontaktade henne redan tidigt i höstas med en förfrågan om hon ville besöka Västerviks gymnasium i samband med den internationella kvinnodagen, och hon var inte svårövertalad berättar de.

När det gäller den internationella kvinnodagen tycker Amanda Mållberg, Johanna Andersson och Natalie Nyman att de blivit mer intresserade av den på senare år. Kanske har den också blivit mer uppmärksammad, tror de. Men de frågor som uppmärksammas den åttonde mars borde få större fokus året om anser de.
- Man borde belysa orättvisor och våld mot kvinnor mycket mer. Det behövs mer reflektion och diskussion kring de här frågorna. Men det är ändå bra att internationella kvinnodagen finns. Den har en symbolisk funktion, och den kanske behövs som en påminnelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om