Föreläste om jobbflytten
I en rasande takt flyttar svenska företag sin tillverkning till låglöneländer i Östeuropa eller till Sydostasien. Det har inte minst vi i Västervik blivit varse med bland annat Electrolux flytt till Ungern.
- Det händer att företag bestämmer sig för att flytta innan de ens vet vart de skall flytta. Och trots att det finns lönsamhet i företaget. "Konkurrenterna flyttar så då måste vi också göra det".
Harald Gatu gjorde en rad jämförelser som fick många att höja på ögonbrynen över utvecklingen.
En timlön för en normalarbetare i Sverige är drygt 200 kronor. I Ungern 47 kronor (vilket faktiskt är en stor höjning mot för ett par år sedan) och i Kina 5 kronor.
- Hoppet om ökad lönsamhet gör att ägarna bestämmer sig för att flytta. Inte bara tillverkningsavdelningar utan det finns företag som flyttar kontorsdelar till Indien.
Globaliseringen är trots allt inget nytt påfund. Stora svenska företag som exempelvis SKF var stora på andra kontinenter för väldigt många år sedan.
- Snabba vinster är vad aktieägarna vill ha. Och den så kallade marknaden. Nu lämnas kvartalsrapporter till börsen och dessa är viktigare än kostsamma investeringar och personalutbildningar. Snabba resultat skall det vara.
Företagen handlar inte bara med varor. Valutahandeln har blivit allt mer viktig.
En annan intressant jämförelse som Harald Gatu tog upp var handeln med Kina. Inom de allra flesta områden är exporten till Kina mycket större än vad importen därifrån är. Undantaget är inte överraskande textilindustrin.
Föreläsningen i Fogden arrangerades av LO och ABF. Trots det aktuella ämnet var lyssnarna få.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!