Förlossningsvården hamnar i botten
Förlossnings- och strokevården i Kalmar län hamnar i botten på socialstyrelsens rankinglista. Landstinget lovar att gå till botten med vad det är som ger de låga betygen.
Ragnhild Holmberg
Foto:
Att länet skulle hamna långt ner i rankingen när det gäller förlossningsvård kom inte som någon stor överraskning. Det har redan tidigare funnits oroväckande tecken i jämförande statistik. Därför kallades experter från universitetssjukhuset i Linköping in 2005 för att granska förlossningsvården.
- De hittade inte något anmärkningsvärt utan gav oss godkänt. Vi nöjde oss med det svaret, säger Ragnhild Holmberg, och låter förstå att så här i efterhand borde man gått vidare för att hitta förklaringar till att förlossningsvården i Kalmar län inte ligger bättre till i statistiken.
Antalet dödfödda barn per 1 000 födda barn ligger något över riksgenomsnittet i Kalmar län. Siffran är dock inte så hög att socialstyrelsen tycker att den är alarmerande.
Värre är det när det gäller den neonatala dödligheten, det vill säga antalet barn som avlider inom 28 dagar efter förlossningen. Av 1 000 födda barn i Kalmar län avlider mer än tre barn inom fyra veckor. Det är det högsta talet i landet. Riksgenomsnittet är 2,28 barn - i Halland är siffran 1,3.
På ytterligare ett område hamnar Kalmar län längst ner och det är hur vitala de nyfödda är. De nyfödda bedöms utifrån hjärtfrekvens, andning hudfärg, muskeltonus och reflexer. Bedömningarna görs en minut, fem minuter och tio minuter efter att barnet fötts. Socialstyrelsen har jämfört värdena efter fem minuter. Kalmar län är det län som har störst andel nyfödda med låga poäng - än en gång placerar sig Halland i topp.
Ett område där Kalmar hamnar långt ner på listen och det gäller de bristningsskador som kvinnorna kan få vid vaginala förlossningar. Bristningsskador är något som ökar, men skillnaderna är stora mellan sjukhus och landsting. Det gör att socialstyrelsen tror att ett stort antal förlossningsskador skulle kunna undvikas. Kalmar län ligger ungefär på riksgenomsnittet, ungefär fyra procent av kvinnorna får allvarligare bristningar.
Förutom förlossningsvården får Kalmar län låga betyg när det gäller strokevården. Dödligheten efter en stroke är högre i Kalmar län än riksgenomsnittet. Bland kvinnor dog 26 inom fyra veckor efter en stroke i Kalmar län. På Gotland var dödligheten 16,8. Bland män avled 25,4 procent inom 28 dagar efter en stroke. Det kan jämföras med 18 procent i Uppsala län.
Ragnhild Holmberg, hälso- och sjukvårdsdirektör är bekymrad över de höga siffrorna för Kalmar län, både när det gäller förlossningsvården och strokevården.
- Efter semestern ska vi inleda ett samarbete med socialstyrelsen för att tränga djupare in i siffrorna.
Hon konstaterar att Kalmar län inte lämnat ett fullständigt material till socialstyrelsen inför de jämförande undersökningar. Därmed vill hon inte säga att Kalmar läns låga placeringar kan bero på statistiska fel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!