Försenad ersättning skrämde komvuxelever

Komvuxelever i Västervik fick ett ekonomiskt chockbesked i torsdags.
- Aktivitetsstödet dröjer den här månaden.
Det betyder att eleverna inte får ersättning i tid till att betala hyror och andra räkningar i slutet av månaden.

Fick chockbesked. I torsdags fick Marie Törndahl och Ginny Geisler beskedet att Försäkringskassan inte skulle betala ut aktivitetsstödet i slutet av månaden. Ett hårt slag för den som är vuxenstuderande. Foto: Anders Steiner

Fick chockbesked. I torsdags fick Marie Törndahl och Ginny Geisler beskedet att Försäkringskassan inte skulle betala ut aktivitetsstödet i slutet av månaden. Ett hårt slag för den som är vuxenstuderande. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-04-29 00:25
Det var vid en information från arbetsförmedlingen som uppgiften kom fram. Hundratals personer som uppbär aktivitetsstöd i Västervik skulle inte få sitt aktivitetsstöd som vanligt.

Stödet är till för dem som inte uppbär a-kassa, och för att få stödet måste man göra en närvaroförsäkring. Från det att närvaroförsäkringen skickats in ska det ta högst 14 dagar tills dess att stödet betalas ut. Beskedet till eleverna var att handläggningstiden kunde bli upp till 30 dagar.
- Vi har hyror att betala, och alla räkningar som ska vara inne den sista i månaden, säger Marie Törndahl argt.
Eleverna är upprörda över nonchalansen från Försäkringskassans sida. Stöder är avgörande för de vuxenstuderandes ekonomi. En försening i utbetalningen är så allvarlig att de borde underrättats tidigt, inte någon dag innan man trott att pengarna skulle vara på kontot.

På fredagen fanns det lugnande besked. Förseningen ska inte bli så stor - i början av nästa vecka ska pengarna vara utbetalda.
Helene Franzén, verksamhetschef på Försäkringskassan i Kalmar, förklarar vad som gått snett.
- Vi har fattat beslutet att pengarna ska betalas ut efter 14 dagar, men på grund av bland annat sjukskrivningar har det uppstått förseningar. Nu har vi satt in extra resurser så att handläggningstiden blir 17-19 dagar. Det olyckliga är att förseningen inträffar i skarven mellan två månader. Det är en känslig tidpunkt.

För att klara situationen har fyra handläggare avsatts för att svara på telefonsamtal från oroliga klienter runt om i länet. De övriga handläggarna har kopplat ifrån telefonerna och ska jobba till 100 procent med att verkställa utbetalningar.
- När det blir en sådan här försening blir det annars lätt en ond cirkel, säger Helene Franzén.
Istället för att kunna jobba ikapp tvingas handläggarna att svara på frågor i telefonen..
Helen Franzén lovar att nästa månad ska inte samma situation uppstå igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om