Forskaren: Lär av Borg och Bildt

Hur ska en politiker behålla väljarnas förtroende i besparingstider? Enligt Magnus Hagevi, forskare vid Linnéuniversitetet, kan Harald Hjalmarsson dra lärdomar från partikamraterna Anders Borg och Carl Bildt.

1992 hamnade Sverige i en finanskris. Räntan rusade upp till 500 procent. Den nyvalde statsministern Carl Bildt genomförde en krisuppgörelse tillsammans med de andra borgerliga partierna och socialdemokraterna. Det hjälpte inte. Vid valet förlorade han makten.Foto: Jonas Ekströmer

1992 hamnade Sverige i en finanskris. Räntan rusade upp till 500 procent. Den nyvalde statsministern Carl Bildt genomförde en krisuppgörelse tillsammans med de andra borgerliga partierna och socialdemokraterna. Det hjälpte inte. Vid valet förlorade han makten.Foto: Jonas Ekströmer

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Västervik2012-03-20 00:00

Vid det senaste valet var kommunalrådet Harald Hjalmarsson popularitet grundmurad. Nu visar VT:s enkät bland kommuninvånare att förtroendet för kommunledningen är skakat.

Statsvetaren Magnus Hagevi är inte förvånad. Det är många politiker som fått uppleva hur förtroendet gått i botten vid ekonomiska kriser.

- Det är klassiskt att den som är vid ratten hålls som ansvarig. Det är ju en del av den parlamentariska demokratin.

Vad kan en politiker göra vid en ekonomisk kris för att behålla väljarnas förtroende?
- Ett sätt är att fördela ansvaret på flera, att man söker uppgörelser över parti- och blockgränserna.

Med breda uppgörelser blir fler politiska partier ansvariga för impopulära, men kanske nödvändiga, beslut.

Magnus Hagevi garderar sig med att det inte är något säkert framgångsrecept.

- Frågan är vad oppositionspartierna säger. De kan svara med att de är beredda att ta ansvar efter nästa val, 2014.

Han tar också Carl Bildt som exempel. När han var statsminister vid finanskrisen i början 1990-talet gick de borgerliga och socialdemokraterna samman om en krisuppgörelse.

- Det räckte inte utan han förlorade det efterföljande valet.

En politiker som varit desto mer framgångsrik i kristider är en annan moderat, den nuvarande finansministern Anders Borg som gick stärkt ur den ekonomiska krisen 2008.

- Vi har forskat på just det. Folk verkar ha uppfattningen att det var dåligt i Sverige, men att det var ännu sämre i omgivningen, säger Magnus Hagevi.

Han nämner att Borg ofta syntes i internationella sammanhang, där man fick intrycket att övriga världen hade respekt för finansministern från Sverige. Krisen bekämpades med bland annat med jobbskatteavdrag som gjorde att stora grupper i samhället fick en bättre privatekonomi.

- Problemet för de styrande i Västerviks kommun är att de inte kan peka på att Västervik är bättre än andra kommuner. Egentligen är det tvärtom, kommunen är i samma sits som Grekland, säger Magnus Hagevi.

Han korrigerar dock sig själv:

- En del av problemen i Grekland är att makthavarna ljög och fuskade. Västervik kanske mer liknar Spanien.

När barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd avgick i dagarna talade han om vikten av att komma ut i verksamheter och förklara politiken och sparåtgärderna. Magnus Hagevi säger rent "altruistiskt", osjälviskt, är det ett bra sätt, men att det finns risker för en politiker.

- Vissa saker kan vara svåra att förklara. Som väljare kanske man inte är så nyanserad utan tar tillfället i akt att ösa sitt missnöje över politikern. För er i massmedia är då nyheten att visa upp en politiker med hundöron efter att ha mött väljarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om