Förskolan redo möta ny smitta

Förskolan Snövit i Västervik står väl rustad för att möta ännu en smitta: den nya influensan. Det finns tydliga rutiner för hygien och smittspridning på förskolan, och de förbättras hela tiden.

Neo Ahlstrand, 3,5 år, och Liam Wiklund, 4, har båda varit sjuka och kräkts. De vet hur viktigt det är att tvätta händerna.
Foto: Lisa Olaison

Neo Ahlstrand, 3,5 år, och Liam Wiklund, 4, har båda varit sjuka och kräkts. De vet hur viktigt det är att tvätta händerna. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-09-02 17:21
Förskolerektor Berit Svanbom har jobbat på olika förskolor (dagis) i Västervik sedan 1972. Sedan 1975 har hon haft arbetsledande befattning.Det är viktigt med rutiner för att hindra smittspridning på förskolorna, och såväl personal som barn och föräldrar får fortlöpande information i ämnet. Snart är det dags för föräldramöten. Då ska man bland annat prata om den nya influensan, ofta kallad svininfluensan, och hur man ska göra.- Jag har fått många frågor. Dels "måste jag vaccinera mitt barn?", men all vaccination är frivillig, och dels "var kommer det att ske?". Det troliga är att det blir på bvc, säger Berit Svanbom.Hon påpekar att de hygienrutiner som redan finns på förskolan räcker långt, även i kampen mot den nya influensan.Det märks att det här är frågor som man pratar om på förskolan. När VT frågar barnen säger alla att de tvättar händerna.- Man måste det, när man äter mat och efter att man kissat. Om man rör en groda måste man med tvätta händerna, säger Julia Pettersson, snart 5 år.Finns det andra tillfällen när man måste tvätta händerna?- När jag plockat jord och sånt, säger Hanna Mattsson, 5 år.Förskolan Snövit ser över sina rutiner hela tiden, för att hindra smittspridning.- För drygt ett år sedan tog vi bort alla tyghanddukar på förskolan, säger Berit Svanbom.Hon hade läst om några förskolor i Göteborg som hade gjort det, med gott resultat. Att barnen har egna tyghanddukar är nämligen ingen garanti för att de inte smittar varandra.- En ett och ett halvt-åring tar ju vilken handduk han har lust med. Eller två. Eller tre, säger Berit Svanbom.Handsprit har funnits på förskolan i flera år. På personalens initiativ finns det också ute i leksaksförråden. Det är många snoriga näsor som ska torkas den kalla årstiden. Då är det praktiskt att ha handspriten nära tillhands.Pappershanddukar och flytande tvål finns på alla toaletter. Vid blöjbyten får barnen ligga på en handduk, som sedan kastas i tvätten. När det behövs, använder personalen engångshandskar.En annan åtgärd som, enligt Svanbom, har lett till friskare barn är att man allt oftare - året om - låter barnen sova middag utomhus, i sina vagnar, i stället för på madrasser på golvet inomhus.Vara ute mycket och äta frukt ofta är något som Berit Svanbom gärna förespråkar. Sedan har hon ett eget, personligt knep för att inte bli sjuk: färsk, riven ingefära...
Stoppa smitta
Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet har tagit fram tre enkla regler att iaktta för att hindra spridning av den nya influensan. Reglerna fungerar på många andra sjukdomar.Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. Använd handsprit.Hosta och nys i armvecket, inte i handen.Om du är sjuk, stanna hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om