"Förskräckligt KLT"

80-åriga Aina Andersson rasar mot den dåliga informationen.

80-åriga Aina Andersson har varit tillsammans med sin Karl-Erik sen hon var sjutton. Nu har färdtjänstens nya regler ställt till det för dem när hon ska följa med Karl-Erik på hans resor. Ainas ledsagarkort slutade nämligen gälla vid nyår utan att hon fick någon information om varför och om vad som skulle hända sen. Foto: MAGNUSGLANS

80-åriga Aina Andersson har varit tillsammans med sin Karl-Erik sen hon var sjutton. Nu har färdtjänstens nya regler ställt till det för dem när hon ska följa med Karl-Erik på hans resor. Ainas ledsagarkort slutade nämligen gälla vid nyår utan att hon fick någon information om varför och om vad som skulle hända sen. Foto: MAGNUSGLANS

Foto:

Västervik2004-01-16 01:00
Aina Anderssons man Karl-Erik blev av med ett ben efter sjukdom för tre år sen. Efter det blev han berättigad till färdtjänst. När han senare blev dement stod det klart att han inte längre kunde resa själv utan Aina fick ett ledsagarkort som gällde på färdtjänsttrafiken.
På nyårsafton 2003 slutade Ainas ledsagarkort att gälla, utan att hon fått någon som helst information om det.
- Vi förstod det först när busschauffören berättade det för oss. Vi har inte fått några brev, ingen information alls och det är förskräckligt dåligt, rasar Aina.
På KLT berättar Lars Lindahl att Aina inte är den enda som har blivit upprörd.
- Det har ringt många hit och härjat om det här.
Att KLT medvetet undvikit att informera om ändringarna efter årsskiftet menar han beror på att de berörda inte förstår de komplicerade förfaranden som ligger bakom lagarna.
- De som blivit berörda har ringt till oss här på KLT för att få nya kort och då har vi förklarat för dem muntligen vad det är som förändrats. Eftersom det är lite komplicerat blir det alltid bättre så, säger han.
Det som skett är att det från och med årsskiftet inte längre går att åka gratis med färdtjänstkortet på de allmänna kommunikationerna eller servicelinjen.
Detta beror på att alla ska ha samma rättigheter enligt kommunallagen och med det tidigare systemet var det inte så eftersom de färdtjänstberättigade åkte gratis medan andra människor fick betala.
Det är också så att du inte ska vara så pass frisk att du ska kunna åka kommunala busslinjer om du behöver färdtjänst. För att få ett färdtjänstbevis ska du vara så pass dålig att du inte kan ta dig fram utan hjälp av färdtjänst.
Vad gäller Aina och Karl-Erik så får Karl-Erik i fortsättningen betala för sina resor på kollektivtrafikens busslinjer samt servicelinjen. Men om han köper ett färdbevis på resecentrum och då samtidigt visar upp sitt färdtjänstbevis så får han rätt att ha med sig Aina, sin ledsagare, på bussen utan extra kostnad.
För Aina har veckorna sedan nyårsafton varit problemfyllda. Hon har fått köpa sig ett färdbevis för 400 kronor för att kunna följa med Karl-Erik när de ska åka någonstans. Några dagar efter nyårsaftonen ringde hon till KLT i Högsby för att fråga varför hon inte fått någon information om varför hennes färdbevis dragits in.
- "Det har vi ingen anledning att upplysa dig om" sa kvinnan som svarade, berättar Aina med en suck.
- Jag är arg, trött och ledsen på den här situationen. Jag vet inte vad som händer och ingen kan ge mig några svar.
Birgitta Stjernhag, ordförande i kommunala pensionsförbundet, berättar att Aina och Karl-Erik inte är de enda som råkat illa ut. Många äldre har klagat på färdtjänsten och KLT men de känner ofta att det är svårt att göra sin röst hörd.
- Det är inte lätt att prata för sig med de där gubbarna. De pratar ju inte alltid så att vanligt folk förstår, säger Stjernhag.

Fotnot: Se även Ordet fritt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om