Första gästen har anlänt till tågfesten
I fredagskväll kom första gästen till den kommande helgens tågfest. Ett ånglok från Vadstena. De närmaste dagarna ska fler smalspåriga fordon anlända till Västervik.
Smalspårskult. Under Kristi himmelfärdshelgen kommer fordon för smalspårsjärnvägar från hela landet att transporteras till Västervik. Här ses den klassiska rälsbussen.
Foto:
Från och med torsdag och fram till lördag ska det råda stor på aktivitet på smalspåret när den svenska järnvägens 150-årsjubileum ska firas. Det blir aktiviteter på bangården i Västervik, och flera av stationerna längs med banan, som Verkebäck och Ankarsrum. Flera lok och vagnar som man normalt inte ser i våra trakter kommer att ses på spåret.
Under de närmaste dagarna väntas bland annat två äldre personvagnar anlända från Uppsala. Vagnarna är byggda för sommartrafik. Det betyder att de är öppna, utan fönster, ungefär som vagnarna i tuff-tuff-tåget som brukar gå på Västerviks gator sommartid.
- Det var en vagnstyp som var vanlig längre tillbaka, berättar Daniel Johansson, ordförande i Tjustbygdens järnvägsförening.
För ett gästfordon från Västergötland innebär ankomsten till Västervik en hemkomst. Det är ett godslok som räddades av en ideell järnvägsförening i Västergötland på 60-talet. Då stod loket på det nedlagda hamnspåret i Verkebäck i väntan på att gå till skroten, efter att ha tjänstgjort på Tjustbanan.
Under helgen blir det dessutom en premiär och en nypremiär för Tjustbygdens järnvägsförening.
Under vintern har en vändskiva byggts till lokstallarna. Det är ett stort arbete som innebär att man på samma gång arbetar med stora tyngder och med stor noggrannhet - den flera ton tunga vändskivan måste placeras rätt för att fungera.
Än en gång har det handlat om återvinning av material. Vändskivan hittades i Vetlanda där den riskerade att gå till skroten efter att ha stått oanvänd i många år. När vändskivan kom till Vetlanda var den långt ifrån ny. Den hade dessförinnan använts på en tvärbana till vårt smalspår. Banan startade i Spångenäs och gick över Vimmerby till Ydrefors.
Nypremiären står järnvägsföreningens eget ånglok för. Det har varit i föreningens ägo sedan slutet av 70-talet. När Vägverket klippte av smalspåret vid Verkebäck i början av 90-talet innebar det ett stopp på loktrafiken.
- Ånglok om något är beroende av att ständigt vara igång för att fungera, säger Daniel Johansson.
Loket har stått oanvänt, och innan man kunnat ta det i trafik har det gjorts en revision där delar bytts ut.
- Fördelen med de här loken är att de har en greppbar teknik. Om något inte fungerar går det att upptäcka och förstå vad som är felet.
Framtiden får utvisa om det är möjligt att bevara och hålla dagens högteknologiska vagnar i trafik på museejärnvägar om hundra år.
Den svenska smalspåriga järnvägen fyller 150 år i år, men hur mycket används smalspårsjärnvägar idag? De föreningar som gästar arrangemanget i Västervik driver museejärnvägar.
Finns det någon kommersiell trafik med smalspår kvar?
- Ja, Roslagsbanan som går från Stockholm ut mot Åkersberga. Utomlands finns det fortfarande stora banor med smalspår, bland annat i Japan och Sydafrika, svarar Daniel Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!