Första skolmatdagen fick drömstart i Västervik

Nästan inget slängdes på Ludvigsborgsskolan i Västervik då läsårets allra första skolmat serverades på fredagen. Men så var det också rena drömstarten med köttbullar, lingonsylt, sås och potatis.

Områdeschef Gina Svensson tror att det slängs mest mat då det serveras fiskrätter. Foto: Anders Steiner

Områdeschef Gina Svensson tror att det slängs mest mat då det serveras fiskrätter. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-08-29 00:07
Alla de högstadieelever vi ser i skolmatsalen på "Ludde" lastar på rejält med köttbullar på faten och tycks även äta upp alltsammans. - Vi är det enda tillagningsköket för alla kommunens skolor i tätorten. Vi tillagar 4 800 portioner per dag, säger områdeschef Gina Svensson.Hon tror att det är framför allt fiskrätter som eleverna oftast skrapar ned i avfallstunnorna.- Men även maträtter eleverna älskar kan det ibland slängas en hel del av. Då beror det på att de tar alldeles för mycket på tallriken och sedan inte orkar äta upp.Gina Svensson berättar att kökspersonalen ibland pratar med eleverna både om vikten av att äta ett ordentligt lunchmål och att få dem att inte lägga mer på tallriken än de orkar äta upp.Tillagar ni medvetet en mindre mängd mat dagar då ni vet att maten kanske inte är så jättepopulär och kommer att kastas?
- Så kan vi inte göra. Alla elever måste ha rätt att få sin fulla ranson.Vad gör man med mat som ändå blir kvar i skolmatsalarnas grytorna?
- Många skolor, exempelvis Brevik, Fågelbäret, Skogshaga och Marieborg, får nedkyld mat levererad från oss. De värmer upp maten efter hand, bara i den takt den går åt. Det som blir över kan då frysas in och sparas och erbjudas som alternativa rätter senare dagar..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om