Förstörda viltstängsel kan innebära trafikfara

När stormen Per drog fram föll många träd och på E 22 mot Västervik förstörde stormen viltstängsel på ett tiotal ställen. Nu varnar Vägverket för att hålen i stängslen kan leda till fler viltolyckor på vägarna.

Västervik2007-02-13 00:25
- Viltstängslen hindrar ungefär 75-80 procent av viltolyckorna. Men jag vill säga att det inte är så stor risk. Det är en mycket liten del av alla bilolyckor som beror på krock med vilt, säger Lennart Ivarsson, trafiksäkerhetsingenjör för Väg och Trafik Syd.
På E4 utanför Värnamo var det i lördags en viltolycka där en man dog när han krockade med en älg. Älgen hade tagit sig igenom ett hål i viltstängslet. I området runt Västervik var det ett tiotal hål i viltstängslen efter stormen.
- Vi har lagat de flesta och nu är det bara tre kvar som ska repareras, säger Karin Thyberg, driftansvarig för Västerviksregionen.
Ökar risken för vilt på vägen på grund av hålen i viltstängslen?
- En älg som vill ta sig igenom ett viltstängsel kan göra det men det är klart att ett stängsel med hål i ökar risken för vilt på vägen, säger Lennart Ivarsson.
Varför har ni inte viltstängsel på alla ställen?
- Älgar och annat vilt har stråk som de följer och på vissa ställen måste djuren få passera eftersom det blir fel om de inte kan röra sig fritt mellan olika platser, säger Lennart Ivarsson.
- Det viktigaste är att hålla hastigheter eftersom det är gör en sådan stor skillnad om man krockar med en älg i en hög eller en låg hastighet, säger Lennart Ivarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om