Hur aktiva är de folkvalda politikerna? VT har gått igenom protokollen från det gångna årets nio kommunfullmäktigemöten.
För några år sedan gjorde vi en liknande genomgång. Då visade det sig att en stor del av kommunfullmäktiges ledamöter inte alls varit uppe i talarstolen.
Efter förra valet drogs antalet kommunfullmäktigeledamöter ner från 63 till 57. Fortfarande är det så att en stor del av ledamöterna inte alls deltar i debatten. 23 av 57 ordinarie har inte varit uppe i talarstolen under året som gått.
22 av de 23 tysta ledamöter finns i de två största partierna: socialdemokraterna och moderaterna. Ledamöterna är jämnt fördelade mellan de två partierna.
En av dem är Erik Fransson. Han är annars inte känd för att var overksam i politiken. Under en period var han socialdemokratisk bloggare på vt.se, men han är fortfarande aktiv insändarskribent. Förra hösten valdes han in i Västerviks kommunfullmäktige. Än har han inte hållit sitt jungfrutal.
- Det är väl så enkelt som att jag är relativt nyinflyttad, och ny i politiken. Jag vill sätta mig in ordentligt innan jag ger mig in i debatten.
Han tror att det gäller för många kommunfullmäktigeledamöter. Man överlåter anförandena i talarstolen till de mer rutinerade politikerna.
Mest aktiva i Erik Franssons parti är Tomas Kronståhl, Gunnar Jansson, Krister Örnfjäder och Angelica Katsanidou. Alla fyra har andra politiska uppdrag som ger dem insyn och möjligheter att sätta sig in noggrannare i frågorna.
Är det en medveten rollfördelning från er sida?
- Nej, och på gruppmötena diskuteras det hej vilt. Där är det högt till tak, säger Erik Fransson.
I ett av de mindre partierna finns även en ledamot som hittills inte gjort debut i talarstolen - kristdemokraternas Maria Dubari. Omständigheterna kring kristdemokraternas enda mandat är dock lite speciell. Maria Dubari är en av de ledamöter i fullmäktige som kom in tack vare personvalet. Hon kryssades förbi tre kandidater som stod högre upp på listan.
Att hon inte varit uppe än betyder inte att partiet varit tyst. Vid några möten har hon ersatts av Gunnel Ohlin som gjort två inlägg i debatten.
Maria Dubari har ungefär samma förklaring som Erik Fransson till att hon inte deltagit i debatten:
- Jag är ny i politiken och det tar sin tid att sätt sig in i det hela.
Hon säger också att inför de flesta beslut så har kristdemokraternas partigrupp och alliansen diskuterat sig fram till lösningar.
- Jag har inte känt att jag har haft något nytt att tillföra förslagen till beslut.