Fotografer har i alla tider samlat sina bilder i kartonger eller i fotoalbum. Den gamla mörkrumstekniken har istället ersatts av digitala mörkrum eller ljusrum kanske man skulle kunna säga i istället. Det gör det definitivt inte lättare att hitta bilderna bland alla sifferkombinationer. Men om du arkiverar och organiserar bilderna rätt så blir de lättare att hitta och visa upp för andra.
Om din digitalkamera är jättebra så kan den inte ge dig bilder som betyder något för dig om du inte döper och arkiverar dem. Du måste kunna hitta dina bilder vid ett senare tillfälle. Därför ska du först ta bort sifferkoderna på filerna och ersätta dem med riktiga namn istället när du laddat upp dem i din dator. När, var, vad, vem och varför är några bra ledord som du bör använda dig av. Några program som är bra på att kunna hantera stora bildmängder är Apples Aperture för mac eller Adobes Lightroom för både pc och mac.
Ett annat bra program är Photostation, ett program som fotograferna här på VT jobbar med och som också används på många tidningsredaktioner. En del använder sig av gratisalternativet Picasa från Google. Sociala nätverk som Facebook, Instagram och Flickr är några av de sajter som också sprider och tar hand om enorma bildmängder.
Kommer ni ihåg bildvisningarna i diaprojektorn innan bildskapandet blev digitalt? Då kanske du minns projektorn som hängde sig för att bilderna som satt i glas eller pappramar kom snett i diabildsmagasinet. Oftast började det också att osa en aning bränt. Bildvisningen blev ju också besvärande seg tack vare en bristande bildredigering. Fördelen var ju att man kunde gäspa om det kändes alltför tråkigt.
Men saker och ting förändras och med den senaste tekniken kan man på en modern platt TV trycka in sitt minneskort direkt så att alla kan njuta av bilderna på skärmen tillsammans. Men se upp, för nu kan ju alla se om du tycker att det blir tröttsamt. Digitala fotoramar i olika storlekar har också blivit mycket populära på senare tid i många hem. Ett usb-minne sätts i ramen och sedan finns bilderna på skärmen. Snyggt och enkelt!
Det allra senaste sättet för att visa upp sina bilder är att göra fotoböcker. Det har blivit det moderna fotoalbumet. På hårddisken eller i kartongen sprider du ingen glädje med dina bilder. Att göra egna fotoböcker är ett sätt att göra något av alla gamla bilder och ge dem ett bättre liv.
En egen personlig fotobok var ju tidigare en omöjlig och en dyr dröm, men digital tryckteknik gör det möjligt att trycka böcker med en väldigt liten upplaga. Det går till så att man laddar hem en programvara på nätet, och sedan laddar du upp dina bilder i en mall, eller så skapar du en egen layout så får du boken som du själv vill att den ska se ut. Sök på nätet så får du tips om bra leverantörer.