På alla hälsocentraler i Västerviks kommun finns numera utrustning för fotografering av hudförändringar.
– Om en patient har en hudförändring där diagnos är osäker tar läkaren på hälsocentralen bilder och lägger in i en databas som specialistläkare på hudkliniken kommer åt. De analysera bilderna och säkerställer diagnos och behandling, säger Örjan Johansson, verksamhetschef och distriktsläkare på hälsocentralen Stora Trädgårdsgatan i Västervik.
Det nya arbetssättet med kompletterande bilder till remisserna har gett flera vinster menar läkarna.
– Det betyder att patienten kommer till rätt läkare på en gång, de slipper onödiga besök och vi kan göra bättre prioriteringar, säger AnnegretLautwein, hudläkare och medicinskt ansvarig vid hudkliniken på Västerviks sjukhus.
– Enligt våra mätningar, som vi gör var fjärde månad, ser vi att ungefär hälften av patienterna får göra ett besök på hudmottagningen. Vi kan alltså ge bättre och säkrare besked snabbare, säger Mari Nordh, verksamhetschef vid hudkliniken på Västerviks sjukhus.
Tekniken som används är en mobiltelefon med ett så kallat dermatoskop. Den gör att mobilen kan ta närbilder. Läkaren tar minst två bilder; en översikt och en närbild vilka blir ett komplement till remissen. Mobilen är inte kopplad till internet utan bilderna förs över till sjukhusets databas via landstingets datorer.
– Vi har funderat på det här med bilder i många år, men bilderna måste kunna lagras på ett säkert sätt. Det är en förutsättning och förra året var det möjligt, säger AnnegretLautwein.
Det var Hösten 2016 som pilotprojektet ”Bildprojektet” startade där hudkliniken på Västerviks sjukhus och hälsocentralerna på Stora Trädgårdsgatan och i Hultsfred ingick. Man testade idéerna om fotografering av hudförändringar och vårdförlopp. AnnegretLautwein berättar att bilderna är överlägset beskrivningar i ord och underlättar enormt när diagnos ska ställas. Hon poängterar dock att det inte alltid är möjligt att bedöma ett foto vilket innebär att vid minsta osäkerhet ska patienten komma till kliniken.
– Projektet föll väl ut och det har nu permanentats och införts på de flesta hälsocentraler i länet, säger Örjan Johansson.
Vid misstanke om hudtumör får patienten en till hudkliniken inom en vecka.
– Läkaren på hälsocentralen kan boka direkt i hudklinikens tidbokning. Det är för att patienten inte ska behöva gå i ovisshet. Sedan kan det även bli kirurgiskt ingrepp redan samma dag som patienten besöker hudkliniken, säger AnnegretLautwein.