(fp) "Det har varit den bästa av koalitionerna"

En ödmjuk attityd, och grundlig förankring av frågorna innan man går till beslut.
Så har 32-gruppen lyckats bättre än de tidigare borgerliga-vdm-koalitionerna.

Enligt Ivar Svensson så har moderaterna inget stöd att hämta de närmaste åren från fp när det gäller skattesänkningar.

Enligt Ivar Svensson så har moderaterna inget stöd att hämta de närmaste åren från fp när det gäller skattesänkningar.

Foto:

Västervik2006-08-31 00:25
VT intervjuar de ledande lokala företrädarna för partierna. Tidigare delar i serien: Mariann Gustafsson (v), 12/8, Mats Hugosson (c), 15/8, Akko Karlsson och Anna Bodjo (mp), 17/8, Jorge Chavéz (kd), 19/8, Harald Hjalmarsson (m), 22/8, Johannes Regell (sp), 24/8, Olof Nimhed (vdm), 26/8 och Tomas Kronståhl (s), 29/8.
Intervjuerna finns på www.vt.seFörst råder det förvirring om vem folkpartiet ska skicka till VT:s intervju. Förra valet intervjuades Sverker Thorén, men han försvann till riksdagen, och hoppas bli omvald som riksdagsman.
På andra plats på valsedeln finns Birgitta Eckerbom. En ny kraft som partiet hoppas ska göra sig ett namn under kommande mandatperiod.
Men många av frågorna kräver kunskaper om den gångna mandatperioden, upplyser VT.
Då skickar partiet Ivar Svensson
Han har tjänat folkpartiet alltsedan Gamleby kommuns dagar, och har varit med om tre tillfällen då det bildats koalitioner mellan de borgerliga partierna och vdm i Västerviks kommun. Den senaste perioden har han varit kommunfullmäktiges ordförande.
Med andra ord borde han vara väl insatt i politiken i Västerviks kommun.

Hur tycker du att mandatperioden varit?
- Väldigt bra. Det har fungerat bättre än de tidigare gånger det varit borgerligt styre.
Att samarbetet mellan de fem partierna fungerat så bra förklarar han med att alla frågor förbereds noggrant innan man går till beslut. Personkemin har också varit viktig.
- Framförallt har Harald Hjalmarssons attityd varit viktig. Han har en helt annan ödmjukhet än andra, äldre moderater.

Varför ska man rösta på folkpartiet om man tycker att koalitionen gjort ett bra jobb?
- Vi är en garant för bra miljö, bra skola och en ekonomi i balans. Vi tror inte att det är möjligt att sänka skatten den här mandatperioden. Vi har underskott som vi måste återställa för att leva upp till balanskravet.
Däremot hoppas han att en skattesänkning ska vara möjlig längre fram.

Under många år var folkpartiet genom Sverker Thorén en flitig kritiker av s-ledningen i kommunfullmäktige. I förra valet gjorde partiet ett kanonval. I kommunfullmäktige gick partiet från två till sex mandat, och för första gången på många år fick partiet en riksdagsplats från Kalmar län. Ironiskt nog verkade framgången leda till att partiet tystnade.
- Tidigare var det jag och Sverker som drev debatterna från folkpartiet. Sverker kom in i riksdagen och har inte kunnat vara med så mycket i kommunfullmäktige, och när jag blev ordförande i kommunfullmäktige har jag inte kunnat delta något vidare i debatterna, konstaterar Ivar Svensson.
Han hoppas på en ändring till kommande mandatperiod, och nämner Birgitta Eckerbom som en blivande profil.

Ett av de tillfällen då folkpartiet stuckit ut från resten av koalitionen var när den nya detaljplanen för Gränsö mellanområde skulle tas. Partiet satte sig på tvären, men ordnade sedan in sig i koalitionen. Enligt uppgifter var partiet splittrat internt om hur man skulle agera.
- Det stämmer att vi diskuterade frågan mycket, men jag tycker att vi fick fram ett slutresultat som var mycket bättre än ursprungsförslaget, säger Ivar Svensson.
Ett kontroversiellt inslag i planen är att man skapar nya tomter på mark som tillhört naturreservatet. Enligt Ivar Svensson hade man varit tvungen att gå in på naturreservatet även med det förslag som socialdemokraterna och miljöpartiet förespråkade, för att lösa VA-frågorna.

Man förknippar folkpartiet med skolfrågor. Hur tycker du att skolan har utvecklats under de här fyra åren?
- Jag tycker att det har blivit bättre, men det finns fortfarande saker som behöver rättas till. Det är för många elever som inte lämnar grundskolan med fullständiga betyg utan måste gå IV-programmet. Det måste vi göra något åt. Det underlättar om det blir ett regeringsskifte, men även om det blir fortsatt s-regering måste vi göra något lokalt.
Partiet har pratat om insatser i tredje klass - en läsa-skriva-räkna-garanti.

Finns det något som ni inte har hunnit med under den gångna mandatperioden som ni hoppas kunna göra om ni får fortsätta i fyra år?
- Kommunen ligger efter i planarbetet. Det gäller både mark för bostäder och industrier, och det gäller inte bara Västervik, det behövs i de andra tätorterna också.

En prioritering är att få fram attraktiva sjönära lägen för bostäder. Vilket är nästa område som kan exploateras?
- Det kan jag inte peka ut, men jag skulle tycka att det vore roligt om vi kunde ta fram ett attraktivt område i Gamleby. Kommer snabbtåget på Tjustbanan i gång kan Gamleby och Överum bli attraktiva orter för pendling till Linköping.

Du har även jobbat som ordförande i kommunens demokratiberedning. Hur har demokratin utvecklats i Västervik under mandatperioden?
- Det har hänt en hel del.
Han berömmer arbetssättet i gruppen. Varje parti, oavsett storlek, har en ledamot - sammansättningen gör att man är väldigt inriktad på att diskutera sig fram till uppgörelser.
- Det finns ingen blockpolitik där.
Bland det som hänt under mandatperioden är införandet av medborgarförslag.
- Det roliga är att vi verkar få in betydligt fler medborgarförslag i Västervik än andra kommuner som infört det.

<b>Raka besked om...</b>

<b>Var ska skatten ligga vid mandatperiodens slut? </b>
- Oförändrad.

<b>Kan ni tänka er att sälja ut hela eller delar av Lysingsbadet till en privat entreprenör? </b>
- Ja, varför inte? I varje fall delar.

<b>Vilka andra kommunala bolag kan säljas, helt eller delvis? </b>
- Det finns nog bolag som kan säljas, men vi ska inte bara sälja för säljandets skull. För 20 år sedan skrev jag en motion om att vi skulle sälja Västerviks Kraft. Då var det värt mycket pengar. Det är det inte i dag.

<b>Är det rätt att bygga en golfbana runt Maren? </b>
- Ja, det ingår i Holiday Club. Däremot måste vi bevaka så att alla får tillträde till området och att miljön sparas. Samtidigt är Holiday Club ett unikt tillfälle som vi aldrig får igen, då får man kanske offra något?

<b>Ska kommunen stödja ett Visans hus? Hur ska ett stöd se ut? </b>
- Det vore kul om det kunde byggas enligt planerna, men pengarna måste komma utifrån.

<b>Kommer alla grundskolor att finnas kvar vid mandatperiodens slut? </b>
-Om det finns så det räcker. Kvalitéten får inte försämras.

<b>Är inriktningen där äldreboenden byggs om så att det blir större men färre lägenheter rätt? </b>
- Ja, framförallt att lägenheterna blir större. I dag ligger vi dåligt till när det gäller standarden på rummen. Enligt socialnämndens prognoser ska lägenheterna räcka till i framtiden. Dessutom tror jag att många äldres behov kan täckas av att Bostadsbolaget och andra fastighetsägare anpassar lägenheter så att man kan bo kvar i sin bostad.
Folkpartiet
<B><FONT size=1>
<P align=justify>Så gick förra valet: </B>Partiet gick framåt från två till sex mandat. I kommunvalet fick man 9,4 procent mot riksdagsvalets 10,9 procent.</P><B>
<P>På listan: </B>Sverker Thorén, lärare, Västervik, Birgitta Eckerbom, arbetsförmedlare, Västervik, Ivar Svensson, lantbrukare, Gamleby, Fredrik Zanton, SO-lärare, Västervik , Evy Knutsen-Lindetorp, Gamleby, Björn Holgersson, tandläkare, Västervik, Veronika Sandström, handels, Västervik, Kenneth Hardy Axelsson, fotograf, Västervik, Eric Dawod, frisörlärling, Västervik och Lisbeth Fagerkvist, Västervik.</FONT>&nbsp;</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om