Framgångsrikt med sundare kafé

Sedan i våras driver gymnasieskolan i Västervik sitt kafé i egen regi. Den förra arrendatorns avtal förlängdes inte, för att skolans ledning ville utveckla serveringen till en mer markerad folkhälsoprofil.

Västervik2006-10-25 15:04
? Jag ser ingen skillnad. Vi har minst lika många kunder och lika stor försäljning nu som tidigare.
Det säger Anette Schloenzig som jobbar i den nya, sundare cafeterian på Västerviks gymnasium.
Avsikten är att eleverna ska lämna gymnasiet med sundare matvanor och lära sig välja frukt i stället för godis när blodsockersuget sätter in.

Sedan höstterminsstarten i år tronar nu stora skålar med smaskiga bananer, äpplen och apelsiner på gymnasiecafeterians hyllor. Självklart finns här även kaffe och te. I en skål ligger mellanmålskex innehållande 47 procent fullkorn.
? Olika slags mineralvatten samt mackor med ost, skinka, paprika, tomat och gurka på för bara sex kronor säljer bäst i dag. Liksom frukt och fruktyoghurt. Eleverna tycks ha blivit mer hälsomedvetna och väljer bort det godis vi ändå erbjuder lite av, säger Anette Schloenzig.

Vissa dagar är kundtillströmningen extra stor till kafeterian, till exempel när soppa serverats i skolmatsalen.
? Vi tittar på matsedeln. När det är soppa gör vi flera mackor för då brukar många bli hungriga igen framåt eftermiddagen. Ibland gör vi även ägg- och köttbullemackor, liksom mackor med keso på. Vi provar oss fram för att se vad som går bäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om