Från praktik till jobb

Flit på praktikplatsen lönar sig. Robin Måhammar och Niklas Hofsten gick från 2 700 kronor i månadslön till en ordinarie månadslön på en dag.

Lufttryckmunstycke.

Lufttryckmunstycke.

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-07-02 00:00

Niklas Hofsten hade givit upp musiken. Robin Måhammar hade hoppat mellan olika praktikplatser i ett par år. Då dök chansen till praktik upp på färgproducenten Du Pont i Västervik.

- Det gäller att ta chansen när man får den, säger de.

De har de verkligen gjort. Tanken var att Västervikskillarna skulle ha praktik från 1 april till 1 juli. Men redan i mitten av juni fick killarna chansen till sommarjobb.

- Det var ju trist att gå och vara arbetslös man ville ju tjäna pengar. En praktikplats var ju bra i sig, men ett sommarjobb slår det mesta nu, säger Niklas Hofsten.

Måhammar och Hofsten hade tjänat 2 700 kronor i månaden på praktiken, men för samma jobb fick de nu en ordinarie månadslön. Hur mycket vill de inte avslöja.

Men det märks att de är nöjda. De ler och skämtar med sina arbetskamrater.

- Säg nu att du har bra arbetskamrater, säger personalchefen Bengt Eriksson och kramar om Måhammar.

- Jag trivs jättebra och har bra arbetskamrater, säger Måhammar och ler.

Han håller på med att göra färgflingor i en maskin. Färgflingorna ska sedan malas ner till färgpulver. Det hjälper Hofsten till med. Färgpulvret kommer sedan att användas till butiksinredningar, vitvaror, bildetaljer och armaturer.

- Jag har läst träindustri tidigare och det här är mer kemiindustri, men det är bra det med. Det här är något att göra till en början och sedan kan jag känna efter om det här är något jag vill göra även längre fram. Jag får känna efter om det här passar mig eller inte. Det vore kul att få göra det i höst också, säger Måhammar.

Även Hofsten kan tänka sig att vara kvar på Du Pont i höst om han skulle få chansen till det.

- Vissa tror ju att man utnyttjar billig arbetskraft, men vi försöker istället att se att vi ska binda dem till företaget så de bli kvar här även i framtiden, menar Eriksson.

Ungdomspraktik

För att få praktik för ungdomar, kallat UGA, så måste man delta i jobbgaranti för ungdomar.

Man erbjuds det programmet om man har varit arbetssökande i 90 dagar de senaste 120 dagarna.

Det är ett bra sätt att få komma ut och få meriter och erfarenhet.

En del av de som deltar har aldrig varit ute i riktiga jobb.

Det finns ingen statistik på hur många som får jobb efter en praktik.

Men i Västervik har 14 ungdomar nyligen deltagit i serviceutbildning inom ramen för UGA och alla fick sommarjobb utom en.

För de som har svårt att få jobb är praktik jättebra.

Källa: Ulf Johansson arbetsförmedlare, Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om