Franska konditorn Claire lär sig baka svenskt i Västervik

Smör, socker och massor av smarriga fyllningar. I Sverige snålar vi inte på det gottiga när vi bakar. Nu är franska konditorn Claire Bernard på besök i Västervik för att lära sig baka svenska bakverk på svenskt vis.

Claire Bernard jobbar till vardags på det svenska kafét Kafé Stockholm i Lyon. Nu är hon i Västervik för att fördjupa sig i svensk konditorkonst.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2025-05-13 20:00

Nyheten i korthet

  • Franska konditorn Claire Bernard besöker Västervik för att lära sig baka svenska bakverk på svenskt vis. Hon har tidigare arbetat på Kafé Stockholm i Lyon, ett svenskt bageri och kafé.
  • Claire Bernard är inspirerad av den svenska kafékulturen och vill utveckla sina färdigheter inom svensk konditorkonst. Hon bakar under ledning av Bageri 96 graders konditorer Jakob Kind och Sanna Rasmussen.
  • Claire Bernard uppskattar den svenska bakstilen, som använder mycket smör, socker och fyllning. Hennes favorit bland de svenska bakverken är kladdkaka.

VT har tidigare skrivit om hur systrarna Vera och Klara Bergström på Bageri 96 grader för tre år sedan åkte till franska Lyon för att hjälpa till inför öppningen av ett svenskt bageri och kafé, Kafé Stockholm. 

En av kaféts ägare är sommarvästervikaren Katarina Ronteix, som inspirerats av de bakverk som systrarna Bergström, deras föräldrar och övrig personal på kafét vid Stora Torget producerade. Och det var för att sprida sina kunskaper som systrarna Klara och Vera åkte till Lyon och stöttade upp.

Responsen blev överväldigande. Systrarna Bergströms kanel- och kardemummabullar, toscakakor, morotskakor och andra svenska bakverk blev en succé och fransmännen lärde sig även äta sill- och köttbullemackor.

Sedan dess har kafét i Lyon utökat såväl sin personalstyrka, sina öppettider som sitt sortiment och nu serveras även en annan svensk klassiker, smörgåstårta, till fransmännen.

– Lyonborna verkar vara nyfikna på nya saker, säger Klara Bergström.

Men fortfarande är det bullarna som är populärast. 

Bageri 96 grader i Västervik har ett utbyte med Kafé Stockholm i franska Lyon. Från vänster Sanna Rasmussen, Jakob Kind, franska Claire Bernard samt Klara Bergström i samband med Claires besök i Västervik, maj 2025.
Bageri 96 grader i Västervik har ett utbyte med Kafé Stockholm i franska Lyon. Från vänster Sanna Rasmussen, Jakob Kind, franska Claire Bernard samt Klara Bergström i samband med Claires besök i Västervik, maj 2025.

Konditorn Claire Bernard har jobbat på kafét i ungefär ett år, inspirerad av den svenska kafékulturen efter att ha turistat i Sverige. Nu är hon här för andra gången någonsin, för att ytterligare utveckla sina färdigheter inom svensk konditorkonst. Under ledning av Bageri 96 graders konditorer Jakob Kind och Sanna Rasmussen bakar hon drömmar, toscakakor, budapestbakelser och tårtor med säsongsbetonade fyllningar som blåbär och rabarber. Och hennes handledare är imponerade av Claires handlag och kunskaper.

– Hon är väldigt intresserad och arbetsvillig, säger Jakob Kind.

Även Claire tycks nöjd där hon med ett stort leende står och spritsar ut en chokladsmörkräm på det som ska bli smarriga biskvier.

– Jag gillar teamet här, och att jobba på en lite mindre arbetsplats. Innan jag kom till Kafé Stockholm hade jag mest jobbat på större bagerier, berättar hon.

Claire Bernard har bakat biskvier med smörkräm även på kafét i Lyon, men nu får hon lära sig av den bästa, som hon uttrycker det när konditorn Jakob Kind ger henne experttips.
Claire Bernard har bakat biskvier med smörkräm även på kafét i Lyon, men nu får hon lära sig av den bästa, som hon uttrycker det när konditorn Jakob Kind ger henne experttips.

Som fransyska är hon uppvuxen med det franska kökets lite mer sparsmakade stil på bakverken. I Sverige, däremot, snålas det inte på ingredienserna. 

– Svenska konditorer gillar att använda mycket smör och socker – och rejält med fyllning, säger Klara Bergström.

Det är något som även Claire verkar uppskatta. På frågan om hennes favorit bland de svenska bakverken nämner hon utan att tveka en av de svenska kaféernas storsäljare.

– Min favorit är kladdkaka! säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!