Två månader är vad Miljö och energi har på sig för att städa undan allt det som under vintern hamnat i staden och samhällena runtom i kommunen. Sopmaskinen kör från klockan fyra på morgonen till nio på kvällen hela april och maj.
– Fimpar är ett jätteproblem. De sätter sig fast i gatustenens skarv och när sopmaskinens borste fångar upp dem kommer det med mycket grus. Det måste sedan fyllas på mer sand och grus för att gatstenen ska hållas på plats, säger Magnus Petersson, verksamhetschef för gata och transport på Miljö och energi.
En teori varför det är mycket fimpar ute på gatorna kan vara att det råder rökförbud på krogarna.
– Det är mest fimpar i centrum, runt restaurangerna och på gågatorna, säger Magnus Petersson.
Stora mängder skitig sand
Man har lagt ut mer än 1 000 ton vintersand i Västerviks kommun och cirka två tredjedelar sopas upp igen. Det uppsopade gruset innehåller så pass mycket skräp i form av fimpar, pinnar, löv med mera att det inte går att återanvända. Det hamnar på Målserumstippen. Vid sopningen rivs det upp damm och för att hålla ihop de farliga partiklarna används vatten.
– Det går åt mycket vatten. Det binder damm och det blir även ett bättre sopresultat. Jag tömmer behållaren på grus tre till fyra gånger per dag, säger Jan Jörnsjö som idag manövrerar sopmaskinen.
Kent Elander som är verksamhetschef för Park och fritid berättar att de är i full gång med att vårstäda alla parker och gräsmattor.
– Ett problem vi har är att folk lägger hushållssopor i papperskorgarna. De blir överfulla och annat skräp hamnar på marken.