Nytt för i år är tidpunkten.
När Galet gott startades 2010 var det tänkt som ett publikdragande evenemang under påskhelgen. Titeln var en ordlek som både anspelade på mat och påsktuppen.
- Att vi flyttade till den här helgen hade två orsaker. Först och främst hade vi inte tid att arrangera Galet gott i våras. Vi hade fullt upp med starten av den nya restaurangen Guldkant, säger Henrik Arkåsen på Saltmagasinet.
När man började titta på alternativa helger. Var en första tanke att Galet gott skulle bli en del av ett redan etablerat matevenemang i Västervik: Smaka på Tjust.
- Vi är medlemmar i Smaka på Tjust, men vi blev rädda för att Galet gott och Smaka på Tjust skulle börja konkurrera med varandra, säger Arkåsen.
Han beskriver skillnaden mellan evenemangen som att Galet gott är en plats där man samlar många utställare på ett och samma ställe. Smaka på Tjust, som äger rum helgen den 22-23 september handlar om småskalighet. Där visar man den bredd som finns i Tjust, och publiken åker runt mellan utställarna.
Lägger man till att köttproducenten Skönero kött dessutom planerar ett evenemang i september så kommer det att bli en bråd månad för den matintresserade. Henrik Arkåsen tror att publiken ska räcka till:
- Jag tror att det kan bli bra att samla evenemangen.
Vad händer på Galet gott?
- Mycket är sig likt. Det som gjorde Galet gott till en föregångare bland matevenemang när det startade för två år sedan var kombinationen att besökarna kunde smaka av både vin och mat samtidigt. Den delen har arrangörerna försökt utveckla i år, eller rättare sagt gjort enklare.
- Vi vill att folk ska lära sig något av provsmakningarna. Tidigare har jag försökt göra goda, men kanske lite avancerade rätter som man smakat till vinet. Den här gången blir det lite mer renodlade smaker på tallrikarna, så att publiken lättare kan förstå hur man kan kombinera vin och smak.
En kocktävling är inplanerad. Stadens krögare är inbjudna att tävla i att laga till strömming. Bland de tävlande finns även VT:s matbloggare Jan-Gunnar Johansson.
Varför just strömming?
- Det är verkligen Tjust. Det är vår mest sålda Visst finns flatrökt ål, men den är redan tillagad. Strömming är en råvara som alla kan få tag i. Det skulle inte vara lika roligt för publiken om man tävlade i att tillaga anklever.
På plats finns 30-40 utställare, som geografiskt spänner från gotländska saffranspannkakor till spansk lufttorkad skinka. Den matintresserade kan även se fram emot guidningar när det gäller att välja rätt knivar, vad man kan göra av en hel kyckling - och varför det kan vara värt att lära sig mer om potatis än att skilja på mjölig och fast.