Gamla recept men färskt bröd

Ett av Loftahammars mest kända företag, Stures Bageri, firar i år 50-årsjubileum. Fastigheten där bageriet är inrymt utmed Bjursundsvägen har en ännu längre historia än 50 år tillbaka i tiden.

Hela familjen Andersson är engagerad i företaget Stures Bageri i Loftahammar. Från vänster är det Roger, Martin, Katarina och Frida.

Hela familjen Andersson är engagerad i företaget Stures Bageri i Loftahammar. Från vänster är det Roger, Martin, Katarina och Frida.

Foto: Ingemar Peterson

Västervik2009-06-01 14:07
Redan 1890 byggdes huset där bageriet och kaféet finns i dag. På den tiden var det beläget ute i Loftahammars skärgård varifrån det fraktades in till fastlandet i början på 1900-talet. Väl uppbyggt och fram till 1930-talet bakades det för fullt, då bagare Pettersson drev ett bageri. 1936 tog Harald och Ingeborg Kernell över bageriet, vilket de sedan drev fram till 1959 som Kernells Bageri. Det året tog Sture och Gunnel Andersson över rörelsen, samtidigt som man flyttade in på övervåningen i huset. De nya ägarna bytte namn till Stures Bageri, vilket de sedan drev fram till 1993 då sonen Roger och hans hustru Katarina tog över rörelsen. Då hade Roger jobbat i många år som bagare i föräldrarnas rörelse. Själva bageriet fanns i början i en lite mindre fastighet på tomten, men då rörelsen växte allt mera byggde man till en ny bageridel 1976, i samma fastighet som butiken och kaféet finns i dag. I den nuvarande fastigheten har man senare, eller 2003 även byggt om övervåningen till ett mycket mysigt Bed and Breakfast-boende. Sture Andersson som egentligen var från Motala jobbade där som bagare. I Motala träffade han hårfrisörskan och Loftahammarsflickan Gunnel Andersson vilka blev ett par som alltså 1959 flyttade till Loftahammar. - Under åren som vi drivit rörelsen har vi jobbat fram en leveransdel, vi har byggt ett nytt kök och vi har fullständiga rättigheter i vår restaurangen. När det gäller bageriet fixar Roger och sonen Martin till det mesta som kunderna vill ha. Det är allt från matbröd, kaffebröd till tårtor och bakelser av alla tänkbara slag. Vem har inte hört talas om Stures blåbärstårta bland mycket annat. Var och varannan dag kommer det besökare från både när och fjärran som vill ha Stures blåbärstårta eller annat gott bröd från Stures Bageri. - Vi bakar en hel del än idag efter pappa Stures recept, men vi har också recept från Ingeborg Kernells tid, berättar Roger Andersson. De som jobbar i företaget är i första hand Roger och Katarina, samt dottern och sonen Frida och Martin. Dessutom har man en anställd året runt. - Från midsommar kommer sommarpersonalen och då är vi upp till 12 personer i bageri, kaféet och serveringen, berättar Katarina Andersson avslutningsvis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om