- Alla är förlorare, säger Mahmoud El Chaoly, som blev förvånad när han fick Migrationsverkets beslut.
- Det var hemskt. Jag ska försöka överklaga, men jag vet inte om jag har en chans att få beslutet annullerat, säger han till VT.
Den 1 september i år började han jobba på hälsocentralen i Gamleby. En månad senare fick han beskedet att han inte får permanent uppehållstillstånd. För att ansöka om det på nytt, och om arbetstillstånd, måste han återvända till Libanon och söka därifrån. Det tar åtta-nio månader att behandla den ansökan.
Annette Karlsson, avdelningschef på Gamleby hälsocentral, säger de hade hoppats att han skulle få vara kvar.
- Såklart att vi tycker att det är tråkigt. Vi visste att det här hängde över honom, men hoppades ändå att det inte skulle bli så, med tanke på att det är ont om läkare i Sverige.
Mahmoud El Chaoly har fått sin läkarexamen godkänd av Socialstyrelsen i Sverige, och skulle nu jobba vidare med sikte på en specialisering. För tillfället hade han ett vikariat på hälsocentralen i Gamleby.
Anette Karlsson säger att han är välkommen tillbaka till dem. Hon hoppas att det inte ska ta så lång tid.
Hon säger också att Mahmoud har varit uppskattad på hälsocentralen. Han har inte fått några klagomål från patienterna.
- Han är duktig, mild och trevlig i sitt sätt.
Och Mahmoud själv vill inte alls tillbaka till Libanon. Han har inget hem där längre, efter åtta år i Sverige. Hans föräldrar och syskon bor här och han säger att han är väl anpassad i det svenska samhället.
- Det finns ingen framtid för mig i Libanon.
Han förstår inte varför Migrationsverket har tagit det här beslutet, när det är läkarbrist och hälsocentralen vill att han ska få stanna.
Charlotte Jacobsson, pressinformatör på Migrationsverket, påpekar att ett beslut från Migrationsverket inte behöver vara det slutgiltiga beslutet. Kanske är det bara en första prövning.
Det finns två högre instanser som man kan överklaga till - förvaltningsrätten och kammarrätten. Där sker prövningen utifrån fler grunder än vad Migrationsverket gör.