Gammalt hantverksyrke till heders vid renovering av kyrkans fönster

S:ta Gertruds kyrka i Västervik har anor från medeltiden. Mycket i och på kyrkan har nått en avsevärd ålder. Exempelvis fönstren som under den senaste tiden varit föremål för en mycket noggrann renovering.

Blyspröjs. Winfried Baier har haft ett omfattande arbete den senaste tiden med att renovera de gamla blyinfattade fönstren till S:ta Gertruds kyrka. Foto: MATILDA AHL

Blyspröjs. Winfried Baier har haft ett omfattande arbete den senaste tiden med att renovera de gamla blyinfattade fönstren till S:ta Gertruds kyrka. Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-05-17 00:25
- Det är inte bara åldern som gått hårt åt fönstren. Tidigare renoveringar för många år sedan genomfördes inte på bästa sätt, säger Winfried Baier.
Fönstren på kyrkan innehåller en massa små rutor som är blyinfattade och sitter på en järnbåge.
- Blyspröjsen har blivit dåliga och järnramarna rostiga.
Winfried Baier upprätthåller ett mycket gammal hantverksyrke.
- Det är ytterst få som håller på och över huvud taget så blir det allt färre som har kunskapen om gamla hantverksyrken.

Målsättningen med renoveringen av kyrkans fönster har varit att behålla originalet.
- Det är samma material nu som på medeltiden. Glas och bly. Munblåst fönsterglas.
- En hantverkare från förr skulle känna igen sig. Till och med verktygen är liknande även om de är gjorda i modernare material, säger Winfried Baier som varit fönsterrenoverare i över 40 år.
Arbetet med kyrkans fönster är omfattande och innehåller flera delar.
- Det är roligt att samarbeta med lokala specialister på olika områden som exempelvis Andersson Glas i Västervik.
Från och till har vi sett att fönstren varit täckta med träskivor.
- Den känsliga renoveringen vill jag utföra hemma på verkstaden i Tranås, säger Winfried Baier. Då tar jag med mig fönsterdelarna hem.
I går var det en liten besiktning över hur arbetet fortgår.
- Det är viktigt att vara med under tiden som arbetet pågår, säger Liselotte Jumme som är antikvarisk kontrollant på länsmuseet. Alltid lär man sig något nytt som man kan ha stor nytta av framöver.
Under en renovering hittas ofta spännande saker. På insidan av en del järnramar till fönstren har man upptäckt stämplar som borde kunna säga var ramarna en gång tillverkats.
- Bokstäverna på stämpeln är HB och jag har fotograferat av stämpeln och skall ta reda på vad bokstäverna står för, säger Liselotte Jumme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om