Gårdar med nöt djur granskas

Nu granskar länsstyrelsen gårdarna i länet - för att se till att nötdjuren får vara ute tillräckligt mycket i sommar. I fjol var det flera bönder som inte släppte ut sina djur.

Pär Jönsson är anställd på Hulthorva gård.

Pär Jönsson är anställd på Hulthorva gård.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2012-07-30 00:00

Minst tre månaders sommarbete ska mjölkkor i vår region ha, enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Av dessa månader ska två vara sammanhängande.

- Det är en symbolfråga för konsumenterna, man räknar med att djuren ska vara ute, säger Leif Dahlgren, länsveterinär i Kalmar län.

Det handlar också om djurens väl och ve. Leif Dahlgren berättar om flera undersökningar som visar att korna mår bättre av att gå ute, jämfört med att stå inne i en ladugård.

De lantbrukare som kontrollerades i Västerviks kommun förra året hade skött sig bra, men på flera andra gårdar i länet fanns djur som inte fått gå ut över huvud taget när kontrollen genomfördes.

Tre av lantbrukarna åtalades eftersom bristerna var så allvarliga.

Varför släpper inte alla ut djuren på sommarbete?
- En del hävdar att man tappar produktion när man släpper ut dem, och det finns de som gör en annan bedömning av djurens behov.

Vid extrema väderlägen, eller om det är extremt mycket knott, kan lantbrukarna få dispens från reglerna. Då måste de dock föra noggranna journaler över detta. Sedan en månad tillbaka är det även tillåtet att dela upp betesperioden.

Länsstyrelsen gör oanmälda tillsynsbesök mellan den 15 juli och 1 augusti.

- Vi gör inte lika mycket kontroller som i fjol, men följer upp de ställen som hade brister och besöker även några nya ställen, säger Christian Karlsson, djurskyddsinspektör.

Han och hans kollegor inspekterar gårdar i Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn. När VT når honom har de hunnit vara ute på en kontroll i Västerviks kommun.

- Det är viktigt att komma ut och se så att korna har det bra.

Pär Jönsson, som jobbar på Hulthorva gård utanför Hummelstad, håller med. I Hulthorva får kvigorna gå ute dygnet runt på sommaren, medan mjölkkorna tas ut vid åtta- niotiden varje morgon.

På eftermiddagen, innan mjölkningen, promenerar de in i ladugården igen.

- Jag tycker personligen att det är väldigt viktigt att de får komma ut. De mår bättre av att komma ut och röra på sig. Det är samma sak som för oss människor, säger Pär Jönsson.

Han tror att en anledning till att vissa bönder slarvar med utevistelsen är att det tar lite extra tid att ta in och ut mjölkkor varje dag. På större gårdar kan det dessutom vara svårt att hitta betesmarker till alla nötdjur.

- Det kan vi också ha svårt med.

Ny beteslag

Från 15 juni gäller nya betesregler för mjölkdjur. De har tillkommit för att det ska bli lättare att anpassa betesperioden efter gårdens förutsättningar.

En av nyheterna är att den totala betestiden kan delas upp på mer än en period.

Antalet dagar då en kviga får hållas inne för seminering har dessutom utökats till 45 dagar, och unga djur kan ha en kortare betesperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om