Gastrisk bypass - ingen lyxoperation

Varje vecka opereras ett tiotal patienter i Kalmar län för gastrisk bypass. Trycket är stort, och kommer inte att minska efter att landstinget sänkt gränsen för när man får göra en gastrisk bypass.

Magnus Fröstorp, överläkare på Västerviks sjukhus, berättar att magsäcksoperationer ställer stora krav på patienterna.Arkivfoto: Anders Steiner

Magnus Fröstorp, överläkare på Västerviks sjukhus, berättar att magsäcksoperationer ställer stora krav på patienterna.Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-11-14 00:00

- Jag brukar säga att gastrisk bypass är en hjälp till självhjälp. Om operationen ska bli framgångsrik så bygger det på att patienten kan lägga om sin livsstil.

Det säger Magnus Fröstorp, överläkare som gör största delen av gastrisk bypass-operationerna på sjukhuset i Västervik. Han konstaterar att det finns en stor efterfrågan på att göra operationen.

De allra flesta operationerna i länet görs i Kalmar. Där opererar åtta till tio patienter per vecka. I Västervik är kapaciteten mer begränsad. En målsättning är att göra två operationer varje måndag, men många måndagar går bort av olika anledningar. Uppskattningsvis görs det ett 40-tal operationer om året i Västervik.

Fram till för en tid sedan hade landstinget en gräns att en patient skulle ha ett BMI (Kroppsmasseindex) på minst 40 för att göra operationen. Den har sänkts till 35. Det kan leda till att fler kommer att ansöka om att få göra operationen.

Varför ska man inte göra operationen vid lägre BMI?
- Undersökningar har visat att ju högre övervikt patienten haft ju nöjdare är den efter operationen, säger Magnus Fröstorp.

Det är de som väger mest som gör de största nedgångarna. Fröstorp betonar att operationen ställer stora krav på patienten - livsstilen måste läggas om. Yrkesgrupper som dietister och sjukgymnaster fyller viktiga funktioner för ett bra resultat.

När man efter operationen inte kan äta så stora mängder mat åt gången blir det viktigare vad man stoppar i sig. Är det inte tillräckligt näringsrik mat finns risken att man drabbas av bristsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om