Gemensam portal för besöksnäring

Arbetet med en gemensam informations- och bokningsplattform för besöksnäringen i länet fortsätter. Vid ett möte i Västervik på torsdagen och fredagen antog Regionförbundets styrelse ett inriktningsbeslut om denna gemensamma portal.

- Redan till sommaren ska länets nya, gemensamma portal för all besöksnäring vara klar, lovar Regionförbundets ordförande Leif Larsson, till vänster, och regiondirektör Håkan Brynielsson på mötet i Västervik. Foto: Kjell-Arne Karlsson

- Redan till sommaren ska länets nya, gemensamma portal för all besöksnäring vara klar, lovar Regionförbundets ordförande Leif Larsson, till vänster, och regiondirektör Håkan Brynielsson på mötet i Västervik. Foto: Kjell-Arne Karlsson

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-11-20 00:00
I ett par månader har man undersökt intresse, behov och önskemål för ett gemensamt boknings- och informationssystem i länets kommuner.Syftet är att länet alla tolv kommuner ska hamna på samma nivå teknikmässigt. I arbetet har man utgått från befintliga boknings- och informationssystem i respektive kommun eller destination.- Från portalen ska finnas länkar till samtliga ingående aktörer, säger Regionförbundets ordförande Leif Larsson (c). Arbetet med den nya portalen påbörjar redan den 1 december och ska vara klart till sommaren. Regionförbundet satsar 650 000 kronor. Nu handlar det bara om Kalmar län, men på sikt är det tänkt att hela Småland och Öland ska omfattas.Alltså framöver även Kronobergs och Jönköpings län.- Ytterst är det här ett sätt att effektivt marknadsföra varumärket Småland/Öland, säger regiondirektör Håkan Brynielsson som pekar på hur små de flesta aktörer var och en är på besöksmarknaden i länet:- Få klarar marknadsföringen på egen hand men tillsammans kan vi bygga en infrastruktur som gör att besöksnäringen kan utvecklas väsentligt.Vid mötet på Gränsö slott i Västervik presenterades också ett förslag om en bred samverkan i länet inom ungdomsfrågor med ungdomsorganisationerna.Förslaget, som innebär att man växlar upp det arbete som redan görs i dag, ska nu diskuteras ingående i länets kommunstyrelser.Internationella utbyten och volontärarbete för ungdomar är några saker som finns med i förslaget, liksom ett utökat lokalt och regionalt ungdomspolitiskt arbete.Man vill också arrangera årliga mötesplatser och möten för unga samt ungdomsarbetare, ungdomsorganisationer och beslutsfattare i Kalmar län.- Regionförbundet har, inom ramen för sitt nationella uppdrag som pilotregion inom den nationella ungdomspolitiken, bestämt sig för att göra en kraftfull satsning på unga i regionen genom att växla upp det arbete som redan görs i dag, framhåller Regionförbundets ordförande Leif Larsson.- Att satsa på unga är en central utvecklingsfråga för vårt län, tillägger Håkan Brynielsson, regiondirektör.
Tredje största
Småland anses, tillsammans med Dalarna, vara Sveriges tredje största besöksregion, efter Stockholm och Göteborg.Vid styrelsemötet i Västervik redovisades också resultatet från länets deltagande på Världsutställningen i 20-miljonersstaden Shanghai för en månad sedan. En affärsuppgörelse om solceller, värd 30 miljoner, och ett vattenreningsprojekt är några exempel på vad samarbetet med Kina utmynnat i.I den utvärdering som gjorts kan man konstatera att projektet redan nu burit frukt inom flera områden. Bland annat vad gäller solceller, miljöhus i trä, vattenreningsutrustning och utbyte mellan skolor.Samarbetet med Kina ska också ses i ett större och längre perspektiv. Regionförbundet jobbar långsiktigt för att stärka näringslivets möjligheter att komma in på den kinesiska marknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om