Generationsskifte en delikat uppgift

Drygt 10 000 lantbruksfastigheter skiftar ägare varje år i Sverige. Det borde vara dubbelt så många för att åldersstrukturen på ägarna skulle hamna på en sund nivå. Men generationsskifte är en delikat uppgift.

Tre konsulter på LRF Konsult i Västervik, från vänster Gustavsson, Christiansson och Engström alla med förnamnet Magnus arbetar bland mycket annat med generationsskiften av lantbruksfastigheter.

Tre konsulter på LRF Konsult i Västervik, från vänster Gustavsson, Christiansson och Engström alla med förnamnet Magnus arbetar bland mycket annat med generationsskiften av lantbruksfastigheter.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-09-10 00:07
Medelåldern på de som äger lantbruk stiger. Tidigare har generationsskiften hämmats av skatteregler, men nu har myndigheterna tagit hänsyn till att generationsskiften är nödvändigt för ett vitalt lantbruk.- Det är mycket mer fördelaktigt nu att skifta än tidigare, berättar Magnus Christiansson, LRF Konsult. Men det kan vara en het potatis och därför får vi ofta komma in i bilden för att dela med oss av vår erfarenhet i processen. Det tar tid och det måste få ta tid. Ändå är det något som alla ställs inför förr eller senare. Det sämsta är att inte alls ta tag i frågan - då slutar det ofta med ett arvsskifte och ett helt oplanerat övertagande.- Då är det bättre att reda ut begreppen för att kunna styra och planera överlåtelsen så att barnen får möjlighet att välja i rätt ålder och att själv kunna unna sig lite guldkant efter allt slit.Men att släppa ifrån sig ett livsverk är inte lätt. Ofta finns fler barn med i bilden, barn som har helt andra än agrara utbildningar och intressen. Så det första gäller att någon vill ta över av egen fri vilja. Om det finns någon så måste den personen få bestämma om företagets inriktning.- Det kan vara svårt att inse att det är en ny ägare och företagsledare när generationsskiftet är ett faktum. Då gäller det att inte lägga sig i den nye ägarens framtidsplaner om man inte tillfrågas förstås. Självklart finns det tusen andra frågor och bara att ställa dem kan vara svårt. Därför upplever många att det är skönt att ha en tredje part med så att allt blir uttalat och utrett.
Lantbruk
Det finns 350 000 lantbruksfastigheter i Sverige (sammanslagna till 280 000 taxeringsenheter). En tredjedel ägs av mer än en person och det finns cirka 400 000 privata ägare. Medelåldern är hög, cirka 30 procent är pensionärer. En tredjedel ägs av kvinnor och en tredjedel av personer som inte bor på orten. Källa: LRF Konsult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om