"Ger antibiotika till friska djur"

Utanför Sveriges gränser används stora mängder antibiotika i djuruppfödningen vilket ökar risken för resistenta bakterier. Som konsument har man möjlighet att påverka genom sina matinköp.

Antibiotika. Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare i Kalmar, föreläste om antibiotikaresistens.

Antibiotika. Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare i Kalmar, föreläste om antibiotikaresistens.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-03-23 07:30

Centerns kunskapskväll ”Antibiotika i fokus” satte användningen av antibiotika både i ett globalt och lokalt perspektiv.

– Kunskap om antibiotikaresistens är viktigt för att det är ett enormt hot mot mänskligheten. Det är ett angeläget ämne oavsett partitillhörighet, säger Christel Alvarsson, vice ordförande i Centerpartiets Västervikskrets.

Sarah Johansson, grisrådgivare på slakteriet KLS-Ugglarps, berättade att det är stora skillnader i hur man använder antibiotika till djur om man jämför Sverige och länder i övriga Europa. Många länder ger antibiotika till hela besättningar även om det bara är några få djur som insjuknat. Inom EU är det numera ej tillåtet att använda antibiotika i tillväxtsyfte vilket det dock är i USA. Där ges det antibiotika till upp emot 70 procent av friska djur och det behövs ingen ordination från veterinär. Man köper helt enkelt medicinen ihop med fodret. I Sverige arbetar djuruppfödarna mer med djurens välmående. Man fokuserar på hygien, förebyggande skötsel och rätt slags foder. I de flesta fall är det bara de djur som blir sjuka som behandlas med antibiotika, inte hela besättningar.

– Man kan göra stor skillnad genom att bara köpa svenskt kött, säger Sarah Johansson.

Överanvändningen av antibiotika gör bakterier resistenta. Det gäller djur som människor.

– Vi måste fortsätta minska användningen av antibiotika inom sjukvården. En annan viktig sak är att vara noga med hygienen för att förhindra spridning av bakterier, säger Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om