Giftiga alger slår till mot Västervik
"Hundar bör inte ens tillåtas gå på uppspolade alger".
Giftiga alger har nått flera badstränder i Västervik. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
På sina ställen har en rabarberliknande sörja av alger tidvis omöjliggjort bad längs Gränsösidan.
På Alginformationscentralen vid länsstyrelsen i Stockholm varnar man för att låta små barn och husdjur komma i kontakt med de giftiga algerna. Det farliga är nämligen att svälja vatten innehållande alger.
- Hundar bör inte ens tillåtas gå på ansamlingar av uppspolade blågrönalger. Bara genom att slicka av tassarna kan de bli allvarligt sjuka, varnar marinbiolog Gunnar Aneer på Alginformationscentralen.
- Även kor och hästar bör just nu hållas borta från stränderna. De dricker gärna stora mängder salt havsvatten nu i värmen och kan då bli svårt sjuka.
Det är den ihållande sommarhettan som satt fart på algblomningen.
Eftersom det vackra vädret ska bestå i ytterligare flera dagar kvarstår risken för förekomst av lokala ansamlingar av blågrönalger i ostkustens skärgårdsområden.
Blomningarnas förekomst kan förändras från dag till dag och till med under en och samma dag.
- För ett par dagar sedan var blomningen kraftigt här och var på Gränsösidan av Gudingen, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg på Västerviks kommun.
- Speciellt vid Bondbackens badplats var det rikligt med blågrönalger. Läget kan dock snabbt förändras eftersom algbältena driver med vinden och skingras.
Skulle det börja blåsa skingras algerna av vågorna, samtidigt som de kan driva ut till havs. Den senaste tiden har vi dock haft en envis, svag sydostlig vind som pressat in alger i bland annat Gudingen.
- Så småningom bryts algerna ned. Förruttnelseprocessen kräver mycket syre, vilket kan skapa syrebrist i vattnet. Speciellt i djuphålor, säger Anders Fröberg.
SMHI har i dagarna slutat för säsongen med sina dagliga satellitbilder över algblomning.
Den storskaliga algblomningen på Östersjön anses nämligen nu vara slut för denna sommar, även om lokala ansamlingar i skärgårdsområdena kan fortsätta ännu en lång bit in på hösten.
De senaste dagarna har Alginformationscentralen fått rapporter om lokala algansamlingar även norr om Öland och i Stockholms skärgård.
En mycket kraftig algblomning rapporterades på tisdagen från skärgården vid Timmernabben och Mönsterås.
- De lokala algansamlingarna kan vara olika kraftiga och varierar även i utseende från enstaka vita till gråaktiga mycket små trådar eller "fluff", tydliga små grågröna gryn till mer koncentrerade ansamlingar både ute på fjärdar och inne vid stränder, berättar Gunnar Aneer.
Vid stränderna kan det bildas en tjock sörja eller en sammanhängande hinna på vattenytan.
- När vattnet är klart och botten syns på någon meters djup eller mer så är det i allmänhet inga problem att bada, tillägger Aneer.
Algansamlingarna förekommer nästan alltid på lovartssidan av öar och fastland. På läsidan är läget i regel mycket bättre, även om badtemperaturen där givetvis är något lägre eftersom ytvattnet blåser ut.
Också näringsrika insjöar kan just nu drabbas av lokalt kraftiga blomningar av giftalger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!