Glöm inte passet!

Pass eller inte pass, det är frågan för alla som ska ut och resa. Reglerna är många gånger snåriga för den som inte är invigd. Har du koll på vilka länder som kräver att du har passet med dig?

Ingen kontroll. Det förekommer inga passkontroller mellan länder som deltar i Schengensamarbetet, som här mellan Danmark och Tyskland i Puttgarden.Foto: Peter Fredriksson

Ingen kontroll. Det förekommer inga passkontroller mellan länder som deltar i Schengensamarbetet, som här mellan Danmark och Tyskland i Puttgarden.Foto: Peter Fredriksson

Foto:

Västervik2006-11-29 00:25
Förr i tiden var det betydligt enklare. Skulle man åka till något av våra nordiska grannländer kunde passet lika gärna stanna hemma. Däremot krävdes det pass för alla andra länder.
I dag är Sverige anslutit till Schengensamarbetet, vilket innebär att det inte krävs pass för resor till de länder inom EU som skrivit under avtalet.
- Det är viktigt att skilja på EU och Schengen. För resor till flera av de nya medlemsstaterna inom EU krävs det fortfarande pass, säger Helena Melin Hultgren, departementssekreterare på utrikesdepartementet.

- Vi rekommenderar dock alla att ta med sig passet. Passet är tillsammans med det nya nationella id-kortet den enda handling som styrker det svenska medborgarskapet. Även om det råder passfrihet måste man kunna visa vilket medborgarskap man har i eventuella kontakter med till exempel polisen. Den som saknar en sådan handling kan i värsta fall bli frihetsberövad till dess att man fastställt identiteten och medborgarskapet, säger Helena Melin Hultgren.

Hon tillägger att de enskilda länderna även har möjlighet att införa tillfälliga gränskontroller mellan Schengenländerna. I somras införde exempelvis Tyskland kontroller under fotbolls-VM och mycket tyder på att det kommer att bli vanligt framöver vid större evenemang.
Dessutom kräver vissa flygbolag att du har pass, även om du reser mellan Schengen-länder.
För att få de nya passen eller de nationella id-korten krävs ett personligt besök på någon av polisens passexpeditioner. Personalen fotograferar den sökande samt kontrollerar identiteten via legitimation eller genom att en närvarande make/maka, sambo, förälder eller myndigt syskon styrker den sökandes identitet. För att vara säker på att få passet i tid till resan gäller det att vara ute i god tid.
Som en följd av att rutinerna kring passutfärdandet skärpts har det också blivit svårare att till exempel förnya ett pass på en svensk ambassad i utlandet.
- Ambassaderna kan bara utfärda provisoriska pass som gäller en begränsad tid och som kostar 1 140 kronor. I annat fall måste man beställa passet som tillverkas i Sverige och skickas med kurirpost till ambassaden, vilket innebär att man får vänta flera dagar.
Med tanke på att passet är en värdehandling bör man vara noggrann med det. Många utländska hotell vill gärna att man lämnar in passen till receptionen, vilket Helena Melin Hultgren avråder ifrån.
- Det finns ingen internationell konvention som säger att man är tvingad till att lämna ifrån sig passet till hotellet. Personligen tycker jag att man ska vara försiktig med att lämna ifrån sig passet och hellre förvara det på en plats där man har uppsikt över det.

- Ta gärna två kopior på passet innan resan. Låt ett exemplar finnas hos någon anhörig eller bekant i Sverige och förvara det andra i till exempel plånboken. Skulle du bli av med passet är det bra att ha en kopia som styrker vem du är och vilket medborgarskap du har, säger Helena Melin Hultgren.
UD får allt fler frågor om vilka regler som gäller för resor till vissa länder från personer som har dubbla medborgarskap. Den som till exempel har både svenskt och ett annat medborgarskap kan få problem vid resor till vissa länder. De lokala myndigheterna anser ofta att personen omfattas av det landets lagstiftning och inte den svenska.
- Vi har haft flera fall där utländska myndigheter anser att personen smitit från till exempel militärtjänsten.
Samtidigt som det har blivit enklare att resa mellan olika länder i Europa för personer som har endast ett svenskt medborgarskap, har andra länder stramat upp sina viseringsregler och krav på passens utformning.

De nya svenska passen som innehåller biometrisk information uppfyller de högst ställda kraven, vilket inte de äldre passen gör. Vill man resa till USA krävs det alltid maskinläsbara pass för att slippa ansöka om visum.
Just visumreglerna är en snårskog för den som tänker resa mellan olika länder eftersom reglerna ändras snabbt. Tidigare hade UD en sammanställning över vad som gällde för de flesta länderna, men den informationen har man fått plocka bort från sin hemsida.
- Vi hann inte uppdatera uppgifterna tillräckligt snabbt. Det enda sättet att få rätt och aktuell information är att kontakta landets ambassader eller beskickningar i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om