Godare att helsteka köttet

Saftig lammstek med massor av örtkryddor, hel kyckling i stället för torra och smaklösa bitar eller en rosaröd rostbiff som bjuds nystekt och ljummen till krämig potatisgratäng. Att steka helt är hur rätt som helst och på köpet får man mer smak och lägre matkostnader.

Foto:

Västervik2007-11-02 00:08
Ett bra tips vid helstekning av kött är att skilja på kött med eller utan ben. Ben, framför allt tjocka ben som i lammstekar, kotlettrader och sadlar, fungerar som kylare i början av tillagningen och som extra värmekälla mot slutet.Normalt är det inga problem bara man känner till vad som händer. Att helsteka kött som ska vara rosa bör därför vara urbenat medan genomstekt kött gärna kan ha benet kvar.Använder man stektermometer, vilket rekommenderas, får den inte stickas in i köttet så mätsonden ligger mot benet. Då kommer temperaturuppgifterna inte stämma. Hösten är inte bara högsäsong för vilt och skaldjur. Mitt i allt överflöd kommer även lammköttet.Av många prisat som det bästa kött som finns medan andra rynkar på näsan och ser köttbiten som en förlängning av ylletröjan. Dagens lammkött smakar allt annat än kofta. Det möra, unga köttet är friskt i smaken och tillsammans med örtkryddor och vitlök får man en smakupplevelse långt över det vanliga.Första steget i tillagningen av lammstek är putsning och smaksättning. Skär bort alla större fettpartier och hinnor.Om det är något som kan smaka ull är det den tjocka kappa som sitter ytterst på köttet. Skär försiktigt så inte kött följer med i onödan.Gnid in köttet med citron. Dela frukten på mitten och gnid köttet med snittytan. Lammkött och vitlök är en närmast perfekt kombination. Tre, eller fler, vitlöksklyftor trycks in i köttet och köttet penslas sedan med olivolja eller smält smör. Till sist kryddas steken, torkade kryddor får bästa verkan om de stöts i mortel innan de klappas in i köttet. Att steka en egen rostbiff i ugn är ungefär samma sak. Låg ugnstemperatur och termometer ger full kontroll.Nötkött, eller vilt, som steks som rostbiff är färdig vid 60 graders kärntemperatur förutsatt att man vill ha köttet rosarött.Så till sist en riktigt god kyckling. Stek fågeln med äpplen och plommon ungefär som en gås och se till att skinnet blir riktigt knaprigt. Hur man gör framgår av receptet här intill. Efter att ha ätit den kycklingen blir det svårt att gå tillbaka till dagens trista kycklingfiléer, tro mig.
Vitlöksspäckad lammstek6 personer1 lammstek på cirka 2 kilo3 vitlöksklyftor1 tsk timjan1 tsk rosmarin1 citron50 g smörsalt och vitpeppar1. Ställ smöret i rumstemperatur och sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet fritt från hinnor. Skala och dela vitlöksklyftorna i tre, fyra bitar på längden. Gör snitt i steken och stick in vitlöksbitarna. Sprid vitlöksbitarna över hela steken för att få jämn smaksättning.2. Dela citronen och gnid in steken med snittytorna. Rör smöret smidigt och bred det sedan över steken. Strö över stött eller smulad rosmarin och timjan. Salta och peppra runt om.3. Lägg steken på galler över långpanna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Se till att termometern inte går mot ben, då kommer den att visa fel temperatur. Ta ut steken när köttets innertemperatur är 62 grader. Vid 70 grader är köttet genomstekt, för den som hellre vill ha det så.
Örtkryddad rostbiff
4 personer1 oxstek av rostbiff eller fransyska, minsta vikt 1 kg1 kruka färsk timjan1 msk olivoljasalt och svartpeppar1. Finhacka timjan och blanda med olja. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Till en stek på dryga kilot brukar en knapp tesked salt och en halv tesked svartpeppar vara lagom. Slå den örtkryddade oljan över köttet och gnid köttet med öppen hand så smaken sätter sig.2. Värm ugnen till 125 grader. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar ungefär mitt i steken. Placera steken på en ugnsfast form och sätt in i ugnen.3. När termometern visar 60 grader är rostbiffen klar. Ta ut köttet och låt det stå minst 15 minuter innan det skivas upp.
Helstekt kyckling på gåsvis
4 personer1 stor färsk kyckling1 citron salt och peppar3 msk smält smör3 dl hönsbuljong från tärning eller fondTill fyllning:1-2 äpplen10 katrinplommonTill såsen:1 1/2 msk smör2 msk vetemjöl3 dl sky från stekningen2 dl gräddesalt och pepparTill servering:kokt brysselkålvinbärsgeléstekt potatis1. Gnid fågeln med citronhalvorna. Salta och peppra. Fyll kycklingen med äppelklyftor och katrinplommon. Bind gärna upp kycklingen med bomullsgarn så fyllningen inte ramlar ur. Sätt ugnen på 175 grader.2. Lägg kycklingen på rygg i en långpanna och pensla den med smält smör. Stek den i 175 graders ugn cirka 20 minuter eller till dess den fått färg. 3. Slå 3 deciliter hönsbuljong i pannan och fortsätt stekningen 40 minuter. 4. Höj värmen till 250 grader. Stek kycklingen fem minuter i den högre temperaturen. Pensla några matskedar kallt vatten över kycklingen, stäng av ugnen och men låt kycklingen stå kvar med luckan på glänt drygt fem minuter. På det här sättet får kycklingen ett knaprigt skinn.5. Ta ut kycklingen. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull och späd med silad sky från långpannan. Rör ner grädde och låt såsen sjuda 5 minuter. Salta och peppra. 6. Lägg upp fågeln på fat, hel eller i bitar. Serveras med gräddsåsen, stekt potatis, brysselkål och gelé. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om