Godare att helsteka köttet
Saftig lammstek med massor av örtkryddor, hel kyckling i stället för torra och smaklösa bitar eller en rosaröd rostbiff som bjuds nystekt och ljummen till krämig potatisgratäng. Att steka helt är hur rätt som helst och på köpet får man mer smak och lägre matkostnader.
Foto:
Vitlöksspäckad lammstek6 personer1 lammstek på cirka 2 kilo3 vitlöksklyftor1 tsk timjan1 tsk rosmarin1 citron50 g smörsalt och vitpeppar1. Ställ smöret i rumstemperatur och sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet fritt från hinnor. Skala och dela vitlöksklyftorna i tre, fyra bitar på längden. Gör snitt i steken och stick in vitlöksbitarna. Sprid vitlöksbitarna över hela steken för att få jämn smaksättning.2. Dela citronen och gnid in steken med snittytorna. Rör smöret smidigt och bred det sedan över steken. Strö över stött eller smulad rosmarin och timjan. Salta och peppra runt om.3. Lägg steken på galler över långpanna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Se till att termometern inte går mot ben, då kommer den att visa fel temperatur. Ta ut steken när köttets innertemperatur är 62 grader. Vid 70 grader är köttet genomstekt, för den som hellre vill ha det så.
Örtkryddad rostbiff4 personer1 oxstek av rostbiff eller fransyska, minsta vikt 1 kg1 kruka färsk timjan1 msk olivoljasalt och svartpeppar1. Finhacka timjan och blanda med olja. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Till en stek på dryga kilot brukar en knapp tesked salt och en halv tesked svartpeppar vara lagom. Slå den örtkryddade oljan över köttet och gnid köttet med öppen hand så smaken sätter sig.2. Värm ugnen till 125 grader. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar ungefär mitt i steken. Placera steken på en ugnsfast form och sätt in i ugnen.3. När termometern visar 60 grader är rostbiffen klar. Ta ut köttet och låt det stå minst 15 minuter innan det skivas upp.
Helstekt kyckling på gåsvis4 personer1 stor färsk kyckling1 citron salt och peppar3 msk smält smör3 dl hönsbuljong från tärning eller fondTill fyllning:1-2 äpplen10 katrinplommonTill såsen:1 1/2 msk smör2 msk vetemjöl3 dl sky från stekningen2 dl gräddesalt och pepparTill servering:kokt brysselkålvinbärsgeléstekt potatis1. Gnid fågeln med citronhalvorna. Salta och peppra. Fyll kycklingen med äppelklyftor och katrinplommon. Bind gärna upp kycklingen med bomullsgarn så fyllningen inte ramlar ur. Sätt ugnen på 175 grader.2. Lägg kycklingen på rygg i en långpanna och pensla den med smält smör. Stek den i 175 graders ugn cirka 20 minuter eller till dess den fått färg. 3. Slå 3 deciliter hönsbuljong i pannan och fortsätt stekningen 40 minuter. 4. Höj värmen till 250 grader. Stek kycklingen fem minuter i den högre temperaturen. Pensla några matskedar kallt vatten över kycklingen, stäng av ugnen och men låt kycklingen stå kvar med luckan på glänt drygt fem minuter. På det här sättet får kycklingen ett knaprigt skinn.5. Ta ut kycklingen. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull och späd med silad sky från långpannan. Rör ner grädde och låt såsen sjuda 5 minuter. Salta och peppra. 6. Lägg upp fågeln på fat, hel eller i bitar. Serveras med gräddsåsen, stekt potatis, brysselkål och gelé. (TT Spektra)
Örtkryddad rostbiff4 personer1 oxstek av rostbiff eller fransyska, minsta vikt 1 kg1 kruka färsk timjan1 msk olivoljasalt och svartpeppar1. Finhacka timjan och blanda med olja. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Till en stek på dryga kilot brukar en knapp tesked salt och en halv tesked svartpeppar vara lagom. Slå den örtkryddade oljan över köttet och gnid köttet med öppen hand så smaken sätter sig.2. Värm ugnen till 125 grader. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar ungefär mitt i steken. Placera steken på en ugnsfast form och sätt in i ugnen.3. När termometern visar 60 grader är rostbiffen klar. Ta ut köttet och låt det stå minst 15 minuter innan det skivas upp.
Helstekt kyckling på gåsvis4 personer1 stor färsk kyckling1 citron salt och peppar3 msk smält smör3 dl hönsbuljong från tärning eller fondTill fyllning:1-2 äpplen10 katrinplommonTill såsen:1 1/2 msk smör2 msk vetemjöl3 dl sky från stekningen2 dl gräddesalt och pepparTill servering:kokt brysselkålvinbärsgeléstekt potatis1. Gnid fågeln med citronhalvorna. Salta och peppra. Fyll kycklingen med äppelklyftor och katrinplommon. Bind gärna upp kycklingen med bomullsgarn så fyllningen inte ramlar ur. Sätt ugnen på 175 grader.2. Lägg kycklingen på rygg i en långpanna och pensla den med smält smör. Stek den i 175 graders ugn cirka 20 minuter eller till dess den fått färg. 3. Slå 3 deciliter hönsbuljong i pannan och fortsätt stekningen 40 minuter. 4. Höj värmen till 250 grader. Stek kycklingen fem minuter i den högre temperaturen. Pensla några matskedar kallt vatten över kycklingen, stäng av ugnen och men låt kycklingen stå kvar med luckan på glänt drygt fem minuter. På det här sättet får kycklingen ett knaprigt skinn.5. Ta ut kycklingen. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull och späd med silad sky från långpannan. Rör ner grädde och låt såsen sjuda 5 minuter. Salta och peppra. 6. Lägg upp fågeln på fat, hel eller i bitar. Serveras med gräddsåsen, stekt potatis, brysselkål och gelé. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!