I går var det höstmarknad i Västervik. En av många knallar var Sören Engdahl från Mariannelunds Karamellkokeri, som stod vid Storgatan i Västervik och sålde godis tillsammans med Johan Zedig.
Det anrika företaget är nu inne på tredje generationen. Det var Ernst och Gerda Johansson som startade det 1929. Ernst, som också var auktionsförrättare och fastighetsmäklare, hade lärt sig konsten att koka karameller av sin bror.
Sören Engdahl och hans hustru Maj åkte på marknader tillsammans i 40 år. Maj finns inte längre, men marknadstraditionen lever vidare genom dottern Cecilia Johnsson, som numera driver företaget ihop med sin sambo, Johan Zedig.
Och Sören, som egentligen har "fyllt pensionär" för länge sedan, fortsätter att åka runt på marknader. Det bästa med jobbet tycker han är kontakten med kunderna.
- När man har rest i så många år har man stamkunder i varje stad. Det är till och med folk som tar en i hand och önskar en välkommen tillbaka.
Mariannelunds Karamellkokeri är en av de äldsta marknadsknallarna i landet, enligt Sören Engdahl. Företaget är med vid 120 marknader om året och 25 mässor. I år ska de för första gången delta i "Jul på Liseberg" i nästan en månads tid. Men det är inte samma personer som står hela tiden.
Under årens lopp har smaken hos kunderna förändrats. Förr var det så kallade moseller i många olika smaker med mycket socker i. Numera är det fudge som säljer bäst av det egentillverkade godiset, ihop med klassikern brända mandlar. I Skåne vill de helst ha hårda karameller.
Framöver satsar företaget på att bygga en ny, tre gånger så stor fabrik vid Spilhammars camping i utkanten av Mariannelund. Där ska de även göra glass med de egna karamellerna i.