"Godstågen förstör i rask takt Tjustbanan för passagerartrafik"
- Det blir enbart löjligt i maktens boningar på Banverket i Stockholm och Borlänge när det framförs krav på att den lilla länsbanan ned till Västervik ska ges snabbtågsstatus.Det menar en person som har god insyn i hur diskussionerna går på Banverket.
Tunga godståg förstör. De tunga timmertransporttågen sliter ned Tjustbanan i rask takt och försämrar spårstandarden för den passagerartrafik som finns kvar. Att drömma om att den lilla länsbanan till Västervik ska få snabbtågsstatus anses bara löjligt i maktens boningar. Det säger till VT en person med god insyn i hur man diskuterar på Banverket.Arkivbild: ANDERS LILJEGREN
Foto: Fotograf saknas!
Han säger samtidigt att det ökande antalet tunga gods- och timmertåg från Västervik sliter ned Tjustbanan i rask takt och än mer försämrar spårstandarden för den passagerartrafik som finns kvar.
- Det kommer täta rapporter om Tjustbanans dåliga tekniska status. Det verkar som om ingen kopplar samman försämringarna på banan med det ökande antalet tunga timmertransporttåg.
Enligt den person som varit i kontakt med VT är Tjustbanans banvall inte alls byggd för dagens tunga godståg. Tjustbanan breddades 1964 från smalspår till normalspår på ett så billigt och enkelt sätt som möjligt.
- Spåret spikades ut till normalbredd men banvallens bärighet förstärktes inte så som sker vid normalspårsbygge. Man fyllde bara på med mer grus och breddade den gamla banvallen. Tjustbanan går helt enkelt på en överbyggd smalspårsbanvall.
Lokalpolitikerna borde, enligt tipsaren som vill vara anonym, i stället kräva en rejäl uppgradering och renovering av den befintliga banan.
- Gärna med tätare slipers och förstärkt banvall för att klara en fortsatt utbyggd godstrafik. Kanske för mer gods till och från Baltikum och kanske också med några kurvrätningar.
- Med tämligen begränsade medel - jämfört med vad en snabbtågsbana skulle kosta - skulle Tjustbanan kunna överleva och även ge passagerartrafiken till Åtvidaberg och Linköping betydligt bättre restider än i dag.
- Strategin att kräva snabbtågsstatus på banan kommer bara att resultera i Tjustbanans död. En död som nu timmertågen sakta men säkert bidrar till.
Tjustbanan är i dag tillåten för max 20 tons axeltryck. Normalt axeltryck på svenska järnvägar är 22,5 ton. Alla järnvägar som rustas upp får ett axeltryck på 25 ton.
Banverkets Per-Erik Danielsson i Norrköping är banförvaltare för länsbanorna Linköping-Västervik och Linköping-Hultsfred:
- Visst sliter den ökade godstrafiken ned Tjustbanan. Godstrafiken snabbar på nedbrytningen, men vi gör vårt yttersta för att försöka underhålla i samma takt som banan slits ned.
Enligt Per-Erik Danielsson leder den tunga godstrafiken till bland annat försämrade spårlägen, rälsen rör sig i sidled, vilket i första hand ger komfortproblem för tågpassagerare. Tågen kränger kraftigt från sida till sida..
- Det kan bli så att man får sätta ned farten på vissa sträckor om vi inte hunnit med underhållet.
- Jag måste dock säga att vi gör och har gjort en hel del extra insatser på Tjustbanan de senaste åren. Till exempel slipersbyten och spårriktning. I vissa kurvor har vi byggt om helt och förtätat slipersavståndet rejält.
- Vi på Banverket jobbar på vår kant med att ständigt försöka få extra pengar till drift och underhåll av Tjustbanan, men det handlar hela tiden om prioriteringar. Det är många järnvägar som behöver underhållas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!