"Gör som i Västervik"

Regeringen och Trollhättans kommun samlades på Rosenbad på måndagen för att rusta för den kommande avvecklingen av Saab. Nedläggningen av Electrolux i Västervik lyftes fram som ett "lyckat" exempel.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lyfter fram Electroluxnedläggningen som ett bra exempel när nu avvecklingen av Saab diskuteras. Bilden från presskonferensen på Saab i fredags. Från vänster Hans Lindblad, statssekreterare på finansdepartementet, Maud Olofsson, näringsminister, Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister och Jöran Hägglund, statssekreterare näringsdepartementet.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lyfter fram Electroluxnedläggningen som ett bra exempel när nu avvecklingen av Saab diskuteras. Bilden från presskonferensen på Saab i fredags. Från vänster Hans Lindblad, statssekreterare på finansdepartementet, Maud Olofsson, näringsminister, Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister och Jöran Hägglund, statssekreterare näringsdepartementet.

Foto: Adam Ihse

Västervik2009-12-21 14:05
- Västerviks kommun lyckades lösa krisen efter Electrolux, det är inspirerande och något som kommer väl till användning nu, säger arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till VT. I fredags förra veckan kom beskedet. Hej då Saab. General Motors, GM, lägger ner Saab Automobile och 8000 jobb hamnar i farozonen. 3500 av de jobben finns i huvudsak på Saabs fabrik i Trollhättan, enligt Tillväxtverket. GM har under lång tid arbetat jämsides med regeringen för att försöka hitta en lösning. När beskedet kom om nedläggningen lovade GM regeringen och de anställda att tillämpa en "ordnad nedläggning". Flera toppolitiker gick ut och var kritiska över GM:s otydlighet. På måndagen samlades regeringen tillsammans med Trollhättans kommun, arbetsförmedlingen och Saabs ledning i regeringskansliet Rosenbad för att möta den aviserade nedläggningen. Under mötet togs nedläggningen av Electrolux i Västervik upp som ett "lyckat" exempel på avveckling. - Vi kommer pressa GM att ta samma ansvar som Electrolux tog för sina anställda i Västervik. Det handlar i huvudsak om åtgärdspaket för de anställda samt en försäkran om att alla lagar och regler följs, säger Sven Otto Littorin (M) på telefon till VT i en paus under mötet på Rosenbad. Littorin nämner också nedläggningen av Ericsson i Norrköping som ytterligare ett exempel. - Den absolut viktigaste lärdomen av dessa nedläggningar är den ambitiösa drivkraft som fick många uppsagda att återgå i sysselsättning. Västerviks kommun och Electrolux arbetade tillsammans med regionen och arbetsförmedlingen för att ordna sysselsättning åt de som sagts upp. Självklart måste vi lyfta upp hur Västervik hanterade den svåra nedläggningen, vi måste använda de erfarenheter vi har, säger Littorin. Gunnar Jansson (S), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Västervik, var en av de som arbetade med åtgärdsprogrammet efter nedläggningen av Electrolux. Han har på svart och vitt att åtgärdsprogram är närmare ett måste vid stora nedläggningar. Electrolux lades ner 2004 och efter två år med olika typer av åtgärdsprogram, finansierat av Electrolux, hade omkring 90 procent av de totalt 500 uppsagda återgått i sysselsättning. - När en sådan verksamhet som Saab i Trollhättan går mot nedläggning är det nog klokt att ha ett ordentligt åtgärdspaket i åtanke och det verkar också klokt av regeringen att pressa GM på så generösa åtgärdsprogram som möjligt, säger Gunnar Jansson. Hur många miljoner ett åtgärdsprogram för Saabs nedläggning skulle kosta GM går bara att spekulera i. Rent generellt kan det kosta ett par hundra tusen kronor för varje individ som ingår i ett åtgärdsprogram efter en nedläggning. På 3500 anställda blir det en märkbar slant. - Ett bolag som GM borde inte ha några bekymmer att stå för åtgärdspaket, det här är småsummor för dem, säger Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om