Gott och mera nyttigt på restaurang

Nyckelhål, svanar och kravmärkning är symboler vi vant oss vid i livsmedelsbutikerna. Alternativet att äta mera hälsosamt är nu på väg att sprida sig även till restaurangerna.

Nyttiga kockar. Magnus Svensson på Harrys och Jonas Thorsson på Tre Rum & Kök är redan duktiga på mat men skall ändå utbilda sig i nyttigare alternativ. Restaurangerna strävar efter att bli nyckelhålscertifierade.Foto: MATILDA AHL

Nyttiga kockar. Magnus Svensson på Harrys och Jonas Thorsson på Tre Rum & Kök är redan duktiga på mat men skall ändå utbilda sig i nyttigare alternativ. Restaurangerna strävar efter att bli nyckelhålscertifierade.Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2005-09-24 00:25
Restaurangerna skall bli nyckelhålscertifierade. Initiativet kommer från landstingets folkhälsocentrum.
- Landstingets roll i detta är att fungera som en katalysator för att få ut konceptet i länet och syftet är att underlätta för länsinnevånarna att välja nyttigare mat då de äter på restaurang, säger folkhälsoutvecklare Anna-Maria Johansson.

På restaurang skall man äta gott och ofta ingår då smörstekta ingredienser och gräddbaserad sås. Men det skall finnas alternativ. Hälsotrenden håller i sig och efterfrågan på välbalanserad och näringsriktig mat ökar hela tiden.
På tisdag i nästa vecka startar en utbildning och två restauranger i Västervik har anmält deltagare. Tre Rum & Kök och Harrys.
- Det ligger i tiden att tänka på en mera hälsosammare kost, säger Jonas Thorsson på Tre Rum & Kök. Raggmunk och massor av fläsk är väldigt populärt men vi skall kunna erbjuda en något "lugnare" mat.

Med på utbildningen skall även Magnus Svensson på Harrys vara.
- Dagens rätt på luncherna brukar ofta vara bastant mat. Husmanskost är feta saker.
Såväl Jonas som Magnus säger att det går att äta hälsosammare i kombination med den feta husmanskosten.
- Man behöver inte äta så mycket av det feta utan i stället kombinera med fiberrikt bröd och sallad.

Raggmunk och fläsk kommer inte att försvinna från matsedlarna men en del restauranger kommer framöver att kunna skylta med att ha mera hälsosamma och näringsriktiga alternativ i sortimentet.
Redan i dag finns nyttigare alternativ på menyn men en certifiering kan betyda mycket. Hittills i Kalmar län är det bara Vimmerby stadshotell som är certifierad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om