Gräl om hamnen i Helgenäs

Henri Bergstrand får option på hamnområdet i Helgenäs, men oppositionen är kritisk.
- Fler borde ha fått chansen att anmäla sitt intresse, säger Anita Bohman (s).

Västervik2006-01-19 00:25
Det var i höstas som Henri Bergstrand och hans företag Eds Bruk Holding anmälde sitt intresse för Helgenäs hamn. Han såg en stor potential i området för en turistanläggning.

Hamnområdet har varit i kommunal ägo sedan sågen i Helgenäs lades ner, och kommunen verkar inte ha någon användning för marken. Ett misslyckat försök gjordes för tio år sedan att sälja hamnområdet, sedan dess har det dessutom visat sig att delar av området är förgiftat.
Politikerna är trots det inte eniga om hur man ska ställa sig till Bergstrands propå.
Frågan avhandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott redan i höstas. Då sade politikerna att de ville vänta tills dess att undersökningarna av den förgiftade marken är färdiga. Sedan dess har Henri Bergstrand mött både alliansen och socialdemokraten Anita Bohman och berättat om sina planer för området. Alliansen lät sig bevekas och nu har frågan vaknat på nytt.
Vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags gick man med på att Henri Bergstrand får option på marken. Ett villkor är att han lägger en likvid på 300 000 kronor.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet däremot röstade emot förslaget. De håller fast vid att markundersökningarna ska göras klart först. Därefter ska man sondera om det finns fler intressenter än Bergstrand till området.
Anita Bohman (s) anser att det finns en rad frågetecken som ska rätas ut innan det kan bli någon turistanläggning i området. Föroreningarna är bara ett hinder.
- Den som vill exploatera marken måste ha klart för sig att det är svårare att få dispens från strandskyddet nu än vad det var tidigare. Det är osäkert hur mycket mark som kan utnyttjas för byggnation.

Harald Hjalmarsson (m) deltog inte i beslutet. Han äger en grannfastighet i området och vill inte riskera någon jävsdiskussion, däremot förklarar han hur hans kollegor i alliansen resonerat.
- Om det kommer en person och visar intresse för ett område där det inte hänt något på 20 år så tycker vi att det viktigt att han behandlas seriöst.
Anita Bohman å sin sida är rädd för att en förhastad försäljning kan leda till att området kan stå obrukat under ytterligare tid. Hon nämner de tidigare turerna kring tändsticksområdet i Västervik som exempel.

Optionen gäller fem år, eller om det dröjer med ny detaljplan, minst tre år fram tills dess att detaljplanen är klar. Om det skulle dyka upp ytterligare intressenter när detaljplanen är klar får Eds Bruk Holding sex månader på sig att antingen tacka nej till marken eller påbörja en exploatering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om