Grilla kycklingen sjÀlv

VÄga prova nÄgot annat Àn bröstfilé nÀr du grillar kyckling, andra delar blir saftigare, godare och snyggare. Grillad kyckling mÄste inte komma frÄn butikens vÀrmeskÄp.

Bild  4:  KycklingfÀrs Àr en frÀsch nykomling i kyldiskarna. Perfekt till sommarens smarrigaste burgare. Foto: Monika Gottfridsson

Bild 4: KycklingfÀrs Àr en frÀsch nykomling i kyldiskarna. Perfekt till sommarens smarrigaste burgare. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

VĂ€stervik2005-06-10 00:25
Vi Àter allt mer kyckling. Under 90-talet fördubblades svenskarnas kycklingkonsumtion, och förra Äret satte vi i oss 15 kilo kyckling per skalle. Och trenden blir allt tydligare. Hel kyckling hÄller pÄ att försvinna. Dagens smÄttingar tror att kyckling Àr en platt ljusrosa fÄgel som lever i frigolitförpackningar.
Bröstfiléer i all Àra - det Àr praktiskt, magert och snabblagat. Men det kan ocksÄ vara andefattig, torr och trist bukfylla. Speciellt om de hamnar pÄ grillen.

Vankas det grillvÀder vill jag slÄ ett slag för andra kycklingdelar Àn bröstfilén. Kycklingkött Àr nÀmligen kanonbra att grilla. Dess neutrala smak Àr som gjord för mumsiga marinader, aromatiska örter och kul kryddblandningar.
VÀljer man till exempel den billigare och saftigare lÄrfilén blir det Ànnu roligare. För att inte tala om knapriga vingar och smakrika klubbor. Styckningsdetaljer passar till riktigt starka smaker, allra lÀckrast nÀr skinnet fÄr sitta kvar.
Urgott blir det ocksÄ att grilla hel eller halv kyckling. Visst tar det lite tid, men smaken Àr skyhögt överlÀgsen de fisljumna fÄgelstackare latmasken i oss slÀpar hem i flottiga pÄsar frÄn butikens grilldisk.
Men som alltid gÀller det att vara noggrann nÀr man har med kyckling att göra. Se till att den kommer in i kylen sÄ fort som möjligt efter att du har handlat. Frusen kyckling bör tinas i kylskÄp, helst i ett helt dygn.
AnvÀnd inte samma redskap nÀr du förbereder kycklingen som nÀr du grillar. Diska noga i hett vatten med diskmedel och tvÀtta hÀnderna. Gör rent gallret efterÄt.
Vill du anvÀnda marinaden som glaze och pensla pÄ i slutet av grillningen bör du ta undan lite innan du lÀgger ner kycklingköttet. Annars mÄste du koka upp den och lÄta den sjuda i minst fem minuter.

Torka av marinaden ordentligt innan kycklingen lÀggs pÄ grillen. VÀrmen bör inte vara för hög, och lock rekommenderas. Fördela gÀrna briketter lÀngs med kanterna pÄ grillen och stÀll en aluminiumform i mitten dÀr safterna kan rinna ner. DÄ blir vÀrmen inte sÄ hetsig och kycklingen steker sig saftig i sin egen takt.
Stektermometer Àr ocksÄ bra, sÀrskilt om man grillar hel eller halv kyckling. VÀnd inte för ofta, lÄt köttet fÄ yta först.
Kycklingen mÄste bli genomstekt utan att bli överstekt. Stick in en provnÄl och se till att vÀtskan som rinner ut Àr fÀrglös. LÄt gÀrna köttet vila innan du skÀr upp det.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om