Grönt ljus till friskolor

Två ja.
Två nja.
Och två uppskjutna beslut.
Så behandlade politikerna de inte mindre än sex ansökningar om friskoleverksamhet som låg på barn- och utbildningsnämndens bord.

Västervik2007-05-18 00:25
En oenig barn- och utbildningsnämnd ställde sig positiv till Östra Akademins planer på att starta en högstadieskola och ett naturvetenskapligt program. Detta trots att tjänstemännen föreslog ett avslag.
De var rädda för att eleverna i Västervik inte skulle räcka till för både den kommunala skolan och Östra Akademin.

Trots det valde fempartikoalitionen att säga "ja", men med ett förbehåll:
- Vi håller med om beskrivningen i tjänstemannayttrandet. Det finns en risk för att nämnden kan drabbas negativt ekonomiskt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c).
Vad man är orolig för är en situation där de kommunala skolorna snabbt förlorar inkomster när elevantalet minskar, men där utgifterna inte minskar lika snabbt. Det går inte att säga upp avtal om lokaler, kost och städning snabbt.

Samtidigt tycker Mats Hugosson att det finns många positiva sidor med att det kommer in fler aktörer i Västerviks kommun, och att valfriheten ökar:
- Västerviks gymnasium har utvecklats mycket på senare år. Det beror på många saker - jag är övertygad om att Östra Akademin är en av dem.
Samtidigt säger han det ändå finns en gräns för vad det får kosta.
Därför kräver de borgerliga och kommunpartiet vdm i barn- och utbildningsnämnden ett nytt resursfördelningssystem för skolan som ska fungera bättre i den nya konkurrenssituationen.

Det blir kommunstyrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet om kommunen ska ställa sig positiv till Östra Akademins utökning, och om det kan bli ett nytt resursfördelningssystem.
Mats Hugosson, som sitter med även i kommunstyrelsen, hävdar att det sistnämnda är en förutsättning för att han ska ställa sig positiv till Östra Akademins ansökningar.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet yrkade på avslag till Östra Akademins ansökningar, och reserverade sig mot beslutet.

Lagom till sammanträdet hade ytterligare två ansökningar kommit in från Östra Akademin. Dels en utökning av den estetiska inriktningen, dels den utbildning med inriktning mot Kina som VT skrivit om. Nämnden tog inte ställning eftersom man inte hunnit gå igenom ansökningarna.

Slutligen fanns det två ansökningar om att få starta verksamhet på Gertrudsvik. Kunskapskällan vill starta en liten grundskola på området, medan förskolan Hjärtat - mer känd under namnet Kullerbyttan - vill starta en förskola på området. Kunskapskällan och Hjärtat planerar att samarbeta i sin verksamhet.
I båda fallen ställde sig en enig nämnd bakom ansökningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om