Grönt ljus till grön mack
Fempartimajoriteten körde över grannarna, oppositionen och stadsarkitekten. Biogasmacken får ett femårigt bygglov vid järnvägsstationen i Västervik.
Omdebatterad mack. Så här föreställer sig arkitektbyrån Atrio att området kring järnvägsstationen ska se ut efter att biogasmacken byggts. Utöver själva pumpen byggs en mindre byggnad av och en avskärmande mur på det område som i dag är parkering. Skiss: K-G Petersson
Foto: Fotograf saknas!
Beslutet kom oväntat med tanke på att stadsarkitekten Per Knutsson rekommenderat ett avslag. Hans chef Mariann Teurnell Söderlund säger att kontoret utifrån de riktlinjer som finns inte kunde göra något annat än rekommendera avslag.
Trots det valde de borgerliga partierna och vdm att ge bygglov.
- Det här är innebär att Västervik kan erbjuda ett inhemskt tillverkat bränsle, det kan till och med bli lokalt producerat bränsle, säger Thomas Svensson.
För honom vägde miljöperspektiven tyngre än grannarnas protester. Det fanns en oro för att biogassatsningen skulle gå i stöpet om bygglov inte gavs.
- Vi har tittat på ett annat läge, vid Star Elektronik, men det var Svensk Biogas AB inte intresserat av.
Några restriktioner finns. Macken kommer inte att bli permanent. Bygglovet gäller i fem år. Sedan är det stopp, enligt Thomas Svensson.
- Bolaget säger självt att om fem år kommer placeringen vid järnvägsstationen att vara överspelad.
Kommunpartiet VDM lade ett förslag att macken ska målas i samma färg som järnvägsstationen för att bättre smälta in i omgivningarna. Förslaget bifölls.
Mackbygget innebär att den parkering som finns vid stationen försvinner. Man kommer också att få göra utfyllnadsarbeten i den sluttning som finns vid parkeringen.
Inför beslutet har länsstyrelsen tittat på planerna ur kulturmiljösynpunkt. Jänrvägsstationen är byggnadsminneförklarad och den omgivnade miljön är därför extra känslig.
- Länsstyrelsen hade inget invända, säger Thomas Svensson.
Nämnden var inte enig. Bygglovet godkändes efter en votering som vanns med minsta möjliga marginal, 6-5. De fem nej-röstarna var alla socialdemokrater.
- I planberedningen var alla partier eniga om att det fanns ett annat läge som var bättre, det tycker jag att vi skulle ha hållt fast vid. Dessutom verkar ju folk vara emot placeringen vid järnvägsstationen, och vi är trots allt folkvalda, säger Lars Bertilsson (s).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!