Vid Gladhammar, strax söder om Västervik, fortsätter bolaget att undersöka förutsättningarna för gruvdrift vid en påträffad guldfyndighet. Gladhammar är med gruvbolagens mått mätt en ganska liten fyndighet.
- Vi inväntar just nu besked om ett godkännande av den ansökan om bearbetningskoncession vi lämnade in till myndigheten Bergsstaten i juni 2011, säger geoekolog Therese Hägglund som är miljösamordnare på Wiking Mineral AB.
Inga borrningar har genomförts 2012 vid Gladhammar. I stället har en omfattande geologisk kartering utförts.
- I sommar har fältjobb i form av geologiska och geofysiska undersökningar genomförts, dels i närområdet till Gladhammarfyndigheten men även i ett lite större område inom bolagets undersökningstillstånd. Syftet är att lokalisera nya borrobjekt i området. En sammanställning av resultatet pågår.
- Vi har bland annat gjort magnetiska mätningar och geokemiska analyser av bergartsprover.
Om och när Wiking Mineral får sin bearbetningskoncession så ger detta bolaget ensamrätt till guldfyndigheten i Gladhammar.
- För att därefter starta en gruva krävs dock ytterligare tillstånd, ett så kallat miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen. Det är ett ganska stort tillstånd i vilket en rad parametrar vägs in.
- Exempelvis krävs en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver hur verksamheten är tänkt att genomföras på ett miljömässigt godkänt sätt. Här beskrivs vattenhantering, transporter och mycket annat, berättar Therese Hägglund.
Merparten av guldet i Gladhammar uppträder i gedigen form som fria korn. Guldkornens storlek varierar huvudsakligen mellan 0,002 och 0,025 millimeter, men även större guldkorn på upp till 2 millimeter har påträffats.
En provanrikning Wiking Mineral låtit utföra i bänkskala visar ett mycket positivt resultat. Det indikerar att en exceptionellt stor del, upp till 95 procent, av det påträffade guldet vid Gladhammar skulle kunna utvinnas genom flotation och gravimetrisk separation (se faktaruta).
- Vi kan för dagen inge exakt säga när vi kommer att gå vidare med just Gladhammar. Vi arbetar med många andra projekt också. När vi fått bearbetningskoncession har vi 25 år på sig att starta gruvbrytningen.