Gruvbolag väntar på nytt tillstånd för att bryta guld

Gruvbolaget Wiking Mineral AB hoppas redan de närmaste veckorna få ett positivt beslut på den ansökan man lämnade in i juni 2011 om bearbetningskoncession i Gladhammar. Fyndigheten i Gladhammar beräknas ge totalt 156 000 ton mineralisering innehållande guld, silver och koppar.

Nu känner sig Wiking Mineral AB säker på att det finns guld i Gladhammar. Man uppskattar att fyndigheten innehåller totalt 156 000 ton guld, silver och koppar. Den här bilden togs vid en provvaskning av guld för något år sedan. Arkivfoto: Karin Hertz

Nu känner sig Wiking Mineral AB säker på att det finns guld i Gladhammar. Man uppskattar att fyndigheten innehåller totalt 156 000 ton guld, silver och koppar. Den här bilden togs vid en provvaskning av guld för något år sedan. Arkivfoto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2012-09-07 00:00

Vid Gladhammar, strax söder om Västervik, fortsätter bolaget att undersöka förutsättningarna för gruvdrift vid en påträffad guldfyndighet. Gladhammar är med gruvbolagens mått mätt en ganska liten fyndighet.

- Vi inväntar just nu besked om ett godkännande av den ansökan om bearbetningskoncession vi lämnade in till myndigheten Bergsstaten i juni 2011, säger geoekolog Therese Hägglund som är miljösamordnare på Wiking Mineral AB.

Inga borrningar har genomförts 2012 vid Gladhammar. I stället har en omfattande geologisk kartering utförts.

- I sommar har fältjobb i form av geologiska och geofysiska undersökningar genomförts, dels i närområdet till Gladhammarfyndigheten men även i ett lite större område inom bolagets undersökningstillstånd. Syftet är att lokalisera nya borrobjekt i området. En sammanställning av resultatet pågår.

- Vi har bland annat gjort magnetiska mätningar och geokemiska analyser av bergartsprover.

Om och när Wiking Mineral får sin bearbetningskoncession så ger detta bolaget ensamrätt till guldfyndigheten i Gladhammar.

-  För att därefter starta en gruva krävs dock ytterligare tillstånd, ett så kallat miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen. Det är ett ganska stort tillstånd i vilket en rad parametrar vägs in.

- Exempelvis krävs en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver hur verksamheten är tänkt att genomföras på ett miljömässigt godkänt sätt. Här beskrivs vattenhantering, transporter och mycket annat, berättar Therese Hägglund.

Merparten av guldet i Gladhammar uppträder i gedigen form som fria korn. Guldkornens storlek varierar huvudsakligen mellan 0,002 och 0,025 millimeter, men även större guldkorn på upp till 2 millimeter har påträffats.

En provanrikning Wiking Mineral låtit utföra i bänkskala visar ett mycket positivt resultat. Det indikerar att en exceptionellt stor del, upp till 95 procent, av det påträffade guldet vid Gladhammar skulle kunna utvinnas genom flotation och gravimetrisk separation (se faktaruta).

- Vi kan för dagen inge exakt säga när vi kommer att gå vidare med just Gladhammar. Vi arbetar med många andra projekt också. När vi fått bearbetningskoncession har vi 25 år på sig att starta gruvbrytningen.

Ytnära guldfyndighet

Wiking Mineral är ett svenskt mineralprospekteringsföretag grundat 2005 med affärsidén att skapa värden för aktieägarna genom prospektering efter brytvärda ädel- och basmetallfyndigheter i Sverige.

I Gladhammar har bolaget påvisat en relativt stor guldfyndighet.

Bolaget är väl positionerat med ett 40-tal undersökningstillstånd i och utanför kända gruvområden med stor geologisk potential för upptäckt av nya malmyndigheter.

Wiking Mineral har genom sin prospektering påvisat en ytnära guldfyndighet i Gladhammarfältets östra del. Fyndigheten är 80 m lång, upp till 20 m bred och 65 m djup. Flera av borrhålen innehåller sektioner med höga halter guld. Två borrhål innehåller meterlånga kärnsektioner med halter över 60 gram guld per ton.

Vid flotation skiljer man olika mineralslag åt genom att få dem att flyta upp (flotera) i ett skum. Det förutsätter att mineralkornen först frigjorts från varandra, vilket sker genom malning. Gravimetrisk separation, med en slags slunga, bygger på skillnader i tyngd och används framförallt för anrikning av guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om