Gubbtäta styrelser i länet

Småland har de mest mansdominerande styrelserna i Sverige.  Och väldigt lite talar för en förändring menar kvinnliga styrelsemedlemmar i kommunen.

En granskning visar att företagen i länet lyfter upp få kvinnor i styrelserna. Någon snabb förändring ser heller inte näringslivsprofilen Elisabeth Eidersjö i sikte.

En granskning visar att företagen i länet lyfter upp få kvinnor i styrelserna. Någon snabb förändring ser heller inte näringslivsprofilen Elisabeth Eidersjö i sikte.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-02-20 07:55
Elisabeth Eidersjö ser förvånad ut. Dagens Industris granskning av kvinnorepresentationen på styrelseposter och vd-stolar i landet visar en massiv mansdominans. Och Kalmar län har näst lägst kvinnorepresentation i Sverige efter Jönköping. - Det är märkligt. Vet inte varför vi här i länet skulle vara sämre än andra kvinnor i landet. Det finns garanterat lika många kompetenta kvinnor här som i övriga landet, menar Eidersjö som är delägare i Richardssons Verktygsservice i Västervik och som sitter i en rad andra styrelser. En annan kvinnlig näringslivsprofil som också har erfarenhet av styrelsearbete är Mari Kadowaki. Hon är vd för batteriföretaget Saft AB i Oskarshamn med 450 anställda och har tidigare varit platschef på Elektrolux. Hon och Eidersjö tror att förklaringen till mansdominansen i styrelserna i Kalmar län beror på att länet har många tillverkningsföretag med traditionellt manliga strukturer. - Det är fortfarande få tjejer som söker till tekniska utbildningar. Rekryteringsbasen av tjejer inom tekniska företag är ju därför inte så stor, så det får man väga in, men det är ändå förvånande att det fortfarande är så få tjejer i de övriga styrelserna i näringslivet, menar Eidersjö. Med tanke på att det varit fler tjejer än killar som gått ut högskolan och universitet den senaste tiden så tycker Eidersjö att det borde kunna vara fler kvinnor som innehar styrelseposter. Men att kvotera in kvinnor i styrelser kommer inte på fråga för varken Eidersjö eller Kadowaki. - Det är inget självändamål att ha fler kvinnor i styrelserna. Jag tycker inte vi ska kvotera in kvinnor. Däremot är det viktigt att medlemmarna väljs på kompetens och att vi kan få en så mångfacetterad kompetens som möjligt i styrelserna, menar Kadowaki. - Jag skulle själv inte vilja sitta med i en styrelse på grund av mitt kön, tillägger Eidersjö. De kvinnliga styrelsemedlemmarna tycker dock inte att utvecklingen är oroande. På sikt kommer det ske en förändring tror de. - På lång sikt kan det bli fler kvinnor, men ska det gå fortare måste kvinnorna våga ta för sig mer, menar Eidersjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om