Gula faran genom ljuva livet
I Norrköping upplever spÄrvagnen en ny guldÄlder. Kommunen har för första gÄngen pÄ nÀstan 40 Är bestÀllt nya spÄrvagnar och det finns planer pÄ att bygga ut spÄrvagnsnÀtet under kommande Är.
Entusiast. "Jag tror att spÄrvagnen Àr sÄ populÀr för att den Àr trygg, den gÄr dÀr den alltid gÄtt. Dessutom har den mycket större kapacitet Àn en buss", sÀger Willy Forsström.
Foto:
Norrköpingsbor Àr sÄ stolta över sina gula spÄrvagnar att det blivit en av stadens viktigaste symboler.
Men det Àr inte nostalgi som gör att spÄrvagnstrafiken bÄde överlevt och blomstrar.
- Nej, det Àr att spÄrvagn Àr en effektiv metod för kollektivtrafik. En modern spÄrvagn kan ta 210 passagerare, medan en ny ledbuss bara kan ta cirka 100, sÀger Willy Forsström.
Han arbetar för Connex, som driver kollektivtrafiken i Norrköping. Men han Àr ocksÄ en av eldsjÀlarna bakom Norrköpings spÄrvagnsmuseum, inhyst i en kÀllarlokal under stadens spÄrvagnshallar. HÀr har man samlat föremÄl frÄn spÄrvagnens drygt hundraÄriga historia i staden. I en hall ovanför lokalerna stÄr de vagnar som museet förfogar över. Museet Àr dock bara öppet för grupper som förhandsbokar.
SpÄrvagn Àr inte bara bra pÄ att ta stora mÀngder passagerare, det Àr ocksÄ ett ekonomiskt fordon - inte minst nÀr oljepriserna Àr höga. Men problemet Àr investeringskostnaderna. Det Àr dyrt att lÀgga nya spÄr och det Àr dyrt att köpa ny spÄrvagnar.
VÀg- och transportinstitutet i Linköping har nyligen gjort en utredning som visar att en utbyggnad av spÄrvagnstrafiken i Norrköping skulle vara en bra ekonomisk investering. Men eftersom kostnaderna Àr sÄ höga finns ÀndÄ en osÀkerhet om utbyggnaden verkligen kommer att bli av.
LikasÄ Àr vagnkostnaden hög. De fem helt nya vagnar som Norrköping bestÀllt kostar tillsammans cirka 120 miljoner kronor.
- à andra sidan rullar en spÄrvagn vÀldigt lÀnge. En ny buss Àr slutkörd efter nÄgra Är, medan spÄrvagnarna kan rulla i bÄde 30 och 40 Är.
Det, om nÄgot, finns det historiska bevis pÄ i Norrköping.
Den första spÄrvagnen började rulla hÀr 1904. I början av seklet fanns det spÄrvagn i 13 svenska stÀder. Förutom Norrköping var det Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Karlskrona, Jönköping, Ulricehamn, Lidingö, Uppsala, GÀvle, Sundsvall och Kiruna.
I dag Àr det bara Norrköping och Göteborg som har kvar sina spÄrvagnar. I Stockholm rullar museispÄrvagnar och de nya snabbspÄrvagnarna, i Lidingö finns Lidingöbanan som ocksÄ Àr en slags spÄrvagn. Men bÄde i Malmö och Helsingborg finns planer pÄ att ta upp trafiken igen.
Flera av spÄrvÀgarna försvann 1967, i samband med omlÀggningen frÄn vÀnster- till högertrafik. Kostnaderna för att bygga om de befintliga vagnarna blev för hög och att köpa in nya ansÄgs inte vara ett alternativ. I nÄgra av stÀderna blev ocksÄ befolkningsunderlaget för litet. Stockholm hade beslutat att avveckla spÄrvagnen redan pÄ 30-talet, men andra vÀrldskriget kom emellan.
- Men i Norrköping hade man varit klok nog att först bygga dubbelspÄr redan pÄ 20-talet och sedan se till att spÄrvagnen vÀxte med staden. Det gjorde spÄrvagnen fortsatte att vara ett effektivt trafikslag för kollektivtrafik.
Det var först under 60-talets miljonprojektsatsningar som spÄrvagnen inte fick vara med lÀngre. I Norrköping byggdes tre stora bostadsomrÄden i ytterkanten av staden som alla fick busslinjer i stÀllet.
Men nÀr en liknande bostadssatsning gjorde under slutet av 70-talet och början av 80-talet lÀt man spÄrvagnen följa med.
Detta trots att det fanns ett kommunalt beslut frÄn 1956 om inte bygga ut den spÄrbundna trafiken mer.
- Det beslutet rev man inte upp förrÀn 1984, sÄ mÀrkligt nog byggde man ut trafiken mot sina egna beslut, sÀger Willy Forsström.
I dag finns det tvÄ spÄrvagnslinjer i staden, 2:an och 3:an. 3:an Àr i princip hela stadens stamlinje. Men vad hÀnde med 1:an?
- Det var den första ringlinjen som gick genom staden, men den lades ner 1958.
Det mÀrkliga Àr att det mesta av dagens spÄrvagnsnÀt ligger pÄ samma stÀlle dÀr det en gÄng lades. NÄgra smÄ Àndringar har gjorts, en liten del av nÀtet finns inte kvar lÀngre. Men precis som sjÀlva spÄrvagnarna har alltsÄ nÀtet lÄng livslÀngd.
20 av de 24 spÄrvagnar som i dag trafikerar linjenÀtet Àr byggda 1967 och tio av dem gÄr under namnet M67K. M stÄr för modell, 67 för Ärtalet 1967 och K för Kockums, dÀr vagnarna byggdes om. Tio köptes begagnade frÄn tyska Duisburg 1994. De övriga fyra vagnarna heter M98, men namnet Àr nÄgot missvisande. De byggdes i sjÀlva verket redan i början av 90-talet, köptes in begagnade av staden och byggdes om 1998. De modernaste vagnarna Àr alltsÄ 15 Är gamla.
- En 15 Är gammal buss finns inte ens kvar. Den Àr skrotad eller gÄr i trafik i Ryssland, sÀger Willy Forsström.
Undra pÄ att han gillar spÄrvagnar.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!