Gymnasieelever seglade från Dover till Västervik
Närmast har hon kommit från Dovers vita klippor i England, segelfartyget Älva som legat vid Skeppsbron i Västervik under några dagar. I helgen fortsätter hon norrut.Ombord finns, förutom en fast besättning och två lärare, 23 elever från maskintekniska programmet vid Marina läroverket i Danderyd.
Blivande marintekniker. 23 elever från maskintekniska programmet vid Marina läroverket i Danderyd seglar under drygt tre veckor på segelfartyget Älva. Under några dagar har de legat i Västerviks hamn i väntan på de rätta vindarna. Foto: ANDERS STEINER
Foto: Fotograf saknas!
- De senaste dagarna har vi tyvärr inte fått segla så mycket då det blåst från fel håll och vi dessutom fått skeppets peke knäckt av grov havssjö, säger läraren Björn Johansen.
Även elever och lärare ingår i vaktschemat den tid de är ombord. Man jobbar klockan 4-8, 8-12 eller 12-4. Dygnet runt.
Marina läroverket i Danderyd har riksintag. Det är en skola i marin miljö som erbjuder tre gymnasieutbildningar: Marinbiologi, Ledarskap och kommunikation samt Marinteknik.
- De 23 grabbar som mönstrade på i Dover är marinteknikelever, säger Björn Johansen.
Ungdomarna är ute några veckor i taget på skolans olika fartyg. Däremellan läser de vanliga kärnämnen. Och så jobbar de i skolans verkstad.
S/y Älva är en tremastskonare byggd 1939 som ett segellastfartyg. Älva, som har måtten 52 x 7,2 meter och ett djupgående av 3 meter, har idag en modern bermudarigg med tre försegel och tre storsegel. Hon kan föra upp till 500 kvadratmeter segel.
Snabbast är Älva på lätt bidevind. Då har man loggat uppåt 14 knop. När vinden tryter, eller då fartyget har en tid att passa, startas en Caterpillardiesel på 400 hästkrafter.
Marinteknikeleverna kommer i framtiden att få jobb på till exempel småbåtsvarv, med reparationer av plastbåtar, snurror, inombordare och allt annat som hör fritidsbåtar till.
Under besöket i Västervik har eleverna gjort studiebesök på företaget Windy Boats. Man har också varit på Västerviks gymnasium och träffat lärare och elever på det marintekniska programmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!