Gymnasieskolor rustar i kapp
En gymnasiekapprustning pågår i Västervik. Förutom friskolorna Valstad naturbruksgymnasium och Östra Akademin vill även ledningen för Västerviks gymnasium nu göra sin skola till friskola. Men räcker eleverna till tre gymnasieskolor?
Optimistiska gymnasiechefer. Såväl Östra Akademins chef Svante Pettersson, mitten, som Västerviks gymnasiums chef Staffan Erlandsson, till höger, och Valstad naturbruksgymnasiums chef Mikael Hazelius tror på framtiden för sina respektive gymnasieskolor och hoppas alla kunna få elever från hela Sverige att söka.Foto: ANDERS STEINER
Foto: Fotograf saknas!
- Underlaget räcker utan tvekan till för oss i och med att vi tar in våra elever från hela Sverige. Däremot kan det kan bli värre för skolor som har program alla andra gymnasier också kan erbjuda, säger Mikael Hazelius, rektor på Valstad naturbruksgymnasium i Gamleby.
Årskullarna är just nu stora, med en kulmen 2008. Men sedan börjar tillgången på elever att sakta gå ned.
- När antalet gymnasieelever minskar märkbart åren 2010-2012 måste vi bli än mer attraktiva så att vi kan locka hit fler elever från hela landet, säger rektor Mikael Hazelius.
I dag kommer 80-90 procent av eleverna utifrån och Hazelius räknar med att den siffran ska stiga ytterligare i takt med att fler gymnasieungdomar upptäcker att det går att söka till skolan i Gamleby.
Staffan Erlandsson, Västerviks gymnasiechef, menar att om förslaget med att ombilda gymnasiet till en fristående skola blir verklighet kan man smidigare göra investeringar än när skolan är i kommunal ägo.
Vilka satsningar tänker han då på?
- Till exempel inventarier. Man kan skriva av kostnaderna för inventarier på flera år i stället för att som i dag ta hela kostnaden på driften.
Kommer Västerviks gymnasium att som friskola ha färre program genom att ta bort olönsamma program?
- Nej, vi ska ha kvar en stor bredd i vårt utbud.
Kommer Västerviks gymnasium att försöka finna nya nischer? Är ett namnbyte aktuellt om/när det blir en friskola?
- Vi kommer att hänga med väl i utvecklingen och hoppas även fortsättningsvis kunna utveckla nya utbildningar i samarbete med det lokala näringslivet, säger Staffan Erlandsson. Något namnbyte är inte aktuellt just nu. Det får i så fall bli en senare fråga.
Enbart inom gymnasiesärskolan på Västerviks gymnasium finns åtta olika program. Vissa program på gymnasiet, exempelvis hotell och restaurang, finns såväl på det nationella programmet som på gymnasiesärskolan samt inom IV-programmet. På gymnasiesärskolan går 83 elever, varav 23 är från andra kommuner.
Östra Akademins rektor Svante Pettersson betonar att hans skola är en ren friskola som söker elever i hela landet.
- Jag är inte alls orolig över elevbrist. Om tre, fyra år får vi hälften av våra elever utifrån. Då blir vi inte lika beroende av hur det ser ut i Västervik.
Svante Pettersson berättar att fler nya utbildningar kommer att medföra att Östra Akademin nischar in sig:
- Vi har hos skolverket ansökt om att få starta ett forskarinriktat naturvetenskapligt program, med stor högskoleanknytning. Den utbildningen kommer vi att bli ganska ensamma om i landet. Får vi klartecken blir det start höstterminen 2008.
Östra Akademin kommer inte att erbjuda några nya program till stundande höst, men det blir ändå två nya utbildningar: en inom film och en utbildning i modedesign där man lär sig designa och sy kläder.
- Där nischar vi också in oss, säger Svante Pettersson som är medveten om att tillgången på elever kommer att minska framöver. Han tror emellertid att Västerviks befolkning på sikt kommer att öka just tack vare friskolorna.
- Friskolor är något positivt för kommunen och lockar folk att flytta hit. Då blir även elevunderlaget större. Jag är övertygad om att när man har en liten och nischad utbildning som inte finns på så många platser så kommer folk att välja Västervik.
Västerviks gymnasier
<P>Se faktaartikel <A href="http://www.vt.se/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1432585&ArticleOutputTemplateID=70&ArticleStateID=1&CategoryID=439">här</A>.</P>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!