Gymnasiet satsar på utlandsvistelser
Västerviks gymnasium har gått från skolresor till studieresor. Över en halv miljon kronor satsas årligen på utlandsvistelser för eleverna.
Europaresenärer. Samuel Söderling studerade EU på nära håll i Bryssel, Lisa Antonsson lärde känna Glasgow och Evelina Bohman har kämpat med franska språket i Frankrike. Alla tre är mycket nöjda med studieresorna som gett dem värdefulla erfarenheter. Foto: Charlotte Delaryd
Foto:
- Tanken med resorna är att eleverna ska få lära känna kulturer och samhällsliv i andra länder. Det är också ett tillfälle för dem att använda sina språkstudier och träffa jämnåriga, berättar Christer Lundh som är rektor på Västerviks gymnasiums samhälls-och naturvetenskapliga program.
Satsningen innebär att varje elev har en årlig respeng på cirka 2000-4000 kronor.
- Vi har satsat mycket på att få in samhället i undervisningen och få ut elever i samhället. Våra elever på samhällsprogrammet läser exempelvis om EU och Nato och då är det naturligt att förlägga en del av studierna utomlands.
Satsningen på ett ökat internationellt utbyte startade för fyra år sedan, och Christer Lundh bedömer att resultatet är mycket bra.
- Utvärderingar visar att studieresorna ger mycket tillbaka till undervisningen när eleverna kommer hem. Eleverna är mycket engagerade och de jobbar även mycket intensivt med förberedelser inför resorna.
Förutom att studiemotivationen höjs finns andra positiva effekter.
- Eleverna lär känna varandra bättre under resorna. Relationen mellan lärare och elever stärks också.
I år har 120 elever från samhälls- och naturvetenskapliga programmet varit på upptäcktsresor i Europa. Rom, Berlin, Krakow, Köpenhamn och Glasgow är några städer som fått besök av Västervikseleverna.
Samuel Söderling går samhällsprogrammet med inriktning på internationella relationer. Under vårterminen tillbringade han sex dagar i Bryssel där han besökte EU-parlamentet och kommissionen. Han fick även tillfälle att lära sig mer om försvarsorganisationen Nato med högkvarter i Bryssel.
- Eftersom vi läser mycket om transnationella organisationer var det intressant att besöka Nato, och se hur EU fungerar på plats i Bryssel, säger Samuel Söderling.
Evelina Bohman har testat att prata franska språket på plats i Frankrike.
- Det var mycket svårare att prata än jag trodde, och de flesta där kan ingen engelska. Vi fick hanka oss fram men det gick ganska bra, säger Evelina Bohman.
Evelina och hennes franskagrupp från gymnasiet besökte Paris och en skola i Reimes.
- I Frankrike hade eleverna mycket mer respekt för lärarna, som körde sitt eget race. Lärarna struntade i de elever som inte ville lyssna och lära sig något. De tog inte samma ansvar för inlärningen som lärarna i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!