Halkan - ett fall för kommunen

Plötsligt bara händer det. Hur försiktig man än försöker vara så glider ena foten iväg. Kroppen hamnar i några tiondels sekunder i vågrätt läge för att sedan falla pladask ner i backen.

Brottsplatsen. För en månad sedan halkade Anita Gadde utanför Hemköp i västervik och bröt handleden. Brottet var komplicerat och fortfarande har Anita en stödskena fastsatt på armen.Foto: ANDERS LILJEGREN

Brottsplatsen. För en månad sedan halkade Anita Gadde utanför Hemköp i västervik och bröt handleden. Brottet var komplicerat och fortfarande har Anita en stödskena fastsatt på armen.Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-01-20 00:25
En bruten handled eller en knäckt lårbenshals är inte ovanliga komplikationer.
På onsdagsförmiddagen så klev en äldre dam av bussen vid hållplatsen på Spötorget i Västervik. Hon halkade och bröt lårbenet och fick senare på kvällen opereras.
En olycka som inträffar på en plats som skall vara prioriterad när det gäller halkbekämpning.

Kommunen har en skrift med rubriken Vinterväghållning i Västerviks kommun. I den läser vi följande:
"Alla större gator och vägar, alla gator med busstrafik samt övergripande cykelvägar, är prioriterade när det gäller halkbekämpning. Detta innebär att dessa gator och cykelvägar halkbekämpas först."
Busshållplatserna ses normalt efter på ett bra sätt. Men just denna morgon hade man inte hunnit med att exempelvis sanda. Och när olyckan är framme är den.

Nu är det inte enbart det offentliga som skall sköta halkbekämpningen. Även privata fastighetsägare har sitt ansvar.
För nästan exakt en månad sedan, 21 december, så halkade Anita Gadde utanför Hemköp en morgon.
- Vi hade varit inne och handlat och när vi kom ut så sa min dotter, Anna-Karin, att jag skulle ta det försiktigt för nu var det riktigt halt.
- Hon hann knappt säga meningen färdig förrän jag åkte i backen, säger Anita Gadde.

En bruten handled blev resultatet och det låter i och för sig inte så farligt.
- Men det hela har blivit besvärligt. Brottet var komplicerat och jag måste fortfarande gå två gånger i veckan för att se om min arm.
Anita Gadde har på sin vänsterarm en stödskena, ett så kallat Hoffmaninstrument. Ett stöd som hon får ha en tid till.
Efter den 21 december har det i stort sett inte funnits en isfläck utanför Hemköps entré.
- Fastighetsägaren hörde av sig redan samma dag som olyckan inträffade. Så något problem med försäkringar och liknande har det inte varit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om