– Det är jättehalt ute och vi har redan fått in några patienter som har halkat, säger avdelningschef Susanne Kinell på Västerviks akutmottagning när vi talar med henne på fredagen.
Hon förväntar sig att antalet personer som får söka vård hos dem på grund av halkolyckor kommer blir fler under dagen.
– Är det halt så finns risken att halka, men jag hoppas att folk är försiktiga.
Vad ska man tänka på för att undvika skador?
– Använd hjälpmedel som dubbar och liknande. Om man inte behöver ge sig ut så gör inte det. Då tänker jag mest på de äldre, men alla kan drabbas.
Skadorna som uppstår vid halkolyckor är oftast olika typer av frakturer och skador på huvudet.
Alla personer som kommer in till akutmottagningen får en bedömning av en sjuksköterska, sen får man träffa läkare om det behövs. Efter det blir det eventuellt röntgen och beroende på vad det är för skada så får man behandling därefter.
– Om du trillar och misstänker att du har skadat dig eller brutit något så ska du söka vård. Ibland kan det vara en vrickning eller stukning som kan gå över med högläge och vanliga värktabletter, men ring och rådgör med 1177 om du är osäker, uppmanar Kinell.
Har ni någon särskild beredskap för att ta hand om fler personer?
– Nej, ordinarie bemanning ska kunna ta hand om ett ökat inflöde och vi får bemanna extra vid behov. Vi har redan en typ av beredskapsbemanning eftersom vi aldrig vet hur arbetsdagen kommer se ut, säger Kinell.