Håller fast vid fettet

Fettsnålare alternativ blir vanligare på julborden. Men för Stadshotellet i Västervik har ett fast grepp om fettet fått julbordssuget att öka igen.

Det finns en del fet mat på julborden. Men på Stadshotellet i Västervik ser man ingen anledning till göra julbord på smalare recept.Foto:Karin Hertz

Det finns en del fet mat på julborden. Men på Stadshotellet i Västervik ser man ingen anledning till göra julbord på smalare recept.Foto:Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-12-07 00:00
- Vi förstår inte vitsen med att man ska förändra allt. Varför inte kosta på sig ett traditionellt julbord med allt vad det innebär och för en gång skull strunta i BMI och annat, säger Stadshotellets direktör i Västervik Lars-Göran Carlsson.Det traditionella julbordet fortsätter att dominera julbordsbranschen, men kallare varor från havet tar mer plats. Fler sorter av sill verkar bli allt vanligare. Därmed har julborden fått lite smalare och hälsosammare inslag. Även Stadshotellet har mer sill på julbordet i dag. Men att använda sig av smala GI-recept som restaurangen gjorde för ett par år sedan på sitt julbord är inte aktuellt. Nu nöjer sig man med gamla gedigna lösningar och små ändringar från år till år.- Jag har sett afrikanska och thailändska inslag och fettsnålare jultallrikar i stället för traditionella julbord. Vi har under alla år kört ett traditionellt julbord. Det är viktigt att bevara traditionerna. Vi skalar inte bort fett för att samhället blivit mer hälsoinriktat. - Julbord äter du en, två gånger om året och då är det upp till var och en att själva skära bort det man inte vill ha. Vi ska inte tala om för andra vad de ska äta. Och vill inte tvinga på folk trendigt tänk. Det är inte vår roll. Var och en får vara sin egen hälsoprofet. Carlsson fortsätter:- Jag är övertygad om att om man ska bjuda 200 personer på julbord så måste det bli 100 procent perfekt. Grunden ligger i att ha en röd tråd. Vi flippar inte ut i en massa oegenkännliga maträtter. Köttbullar ska smaka köttbullar. Nä någon måtta får det vara på galenskaperna.Att Stadshotellet hållit fast vid det traditionella julbordet tror Carlsson ligger bakom årets ökning av julbordsbokningar.3000 personer väntas till Stadshotellet för att äta julbord i år. Julbordserveringarna utgör tio procent av hotellets årliga restautranginkomster.- Det är en viktig del och här vet matgästerna vad de får.Kommer ni fortsätta att servera ål och lutfisk även i år?
- Så länge det finns rökt ål att köpa så är det bättre att den konsumeras än att den slängs, menar Carlsson.
Allt är inte onyttigt
På julborden finns det gott om fet mat, men det finns även hälsofrämjande inslag.Kryddnejlikan: Den ska hejda tillväxten av svampar, bakterier, jästsvampar och det virus som orsakar munsår. Kryddnejlikan kan även användas mot gaser, illamående och ont i halsen.Saffran: Kineserna har använt det för att förbättra kärlekslivet. Saffran sägs även öka aptiten.Kryddpeppar: Den ska öka fettförbränningen och hjälper matsmältningen Kardemumma: Den ska hjälpa kroppen att göra sig av med gifter och lindra förkylning.Källa: Bodynytt och läkemedelskommittén i Halland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om