Hällristningar i ny bok

Just nu håller personal från Kalmar läns museum på att dokumentera de allra sista hällristningarna som återstår innan samtliga kända ristningar finns bevarade. Tanken är att de ska publiceras.

Magnus Petersson från Kalmar läns museum fyller i skeppsristningarna i Måsebo med krita så att de ska kunna dokumenteras. Tolv ristningarna återstår att föreviga i Tjust. De ska förhoppningsvis ingå i en publikation som omfattar samtliga kända ristiningar.  FOTO: HANS BRANDIN

Magnus Petersson från Kalmar läns museum fyller i skeppsristningarna i Måsebo med krita så att de ska kunna dokumenteras. Tolv ristningarna återstår att föreviga i Tjust. De ska förhoppningsvis ingå i en publikation som omfattar samtliga kända ristiningar. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-05-22 00:07
- Vi dokumenterar på Casimirsborg, Måsebo, Almvik, Källsåker och i Lunds by, säger Magnus Petersson, Kalmar läns museum. För ett år sedan åkte vi runt och förberedde den här dokumentationen. Hällarna dränktes i sprit och täcktes över med presenningar. Sedan har proceduren upprepats en gång för att all växlighet skulle dö. - Nu borstar vi bort allting och får ett alldeles rent berg utan lava och mossa. Där det är möjlig så "gnuggar" vi avtryck av ristningarna annars så fyller vi i med krita och ritar av med tusch på plast. I den vackra ekhagen i Måsebo ligger en häll med skeppsristningar och skålgropar. Bergarten är kvartsit och ristningarna är så grunda att de knappast känns när man drar fingrarna över dem. - Men efter rengöringen så framträdde de väldigt tydligt, säger Magnus Petersson. Här måste vi fylla i dem med krita och sedan rita av dem. Ristningarna förs in på en skiss som mäts in av Cecilia Ring. Alla data och alla avbildningar ska förhoppningsvis kunna publiceras i en bok. Hittills saknas en heltäckande publikation om hällristningarna i Tjust, som är påfallande många. Skeppsristningarna dateras till bronsåldern och är således runt 3 000 år gamla medan skålgroparna kan vara upp till 7 000 år. Så länge, minst, har det alltså rått mänsklig aktivitet i Tjustbygden. Hela den här dokumentationen är strikt objektiv, bara kalla fakta redovisas. Museet samarbetar med högskolan i Kalmar och just nu finns en grupp i Tjustbygden för att leta "nya", ej upptäckta ristningar. De gör också en subjektiv bedömning av de ristningar som finns. Det vill säga ser på komposition och helhet, placering i landskapet och spekulerar i möjliga motiv till att ristningarna hamnat just där de finns idag.
Konst
Hällkonsten är den äldsta konstart vi har och finns i hela världen. I Sverige är hällristningarna i regel från bronsåldern (1800-500 år f Kr). De i Tanums världsarv på Västkusten är de mest kända. Lofta socken är bland de mest hällristningstäta i landet. Källa: Rane-projektet (Rock art in northern Europe)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om