Hälsomodell från Gamleby införs på länets vårdcentraler
Ett försök att ändra på patienters livstilar har fallit väl ut i Gamleby. Nu införs modellen som kallas livsstilsmottagning på alla vårdcentraler i Kalmar län. Länet blir då först i Sverige med att erbjuda sina patienter rådgivning av en hälsokoordinator.
Glad chef. Ann-Katrin Wilhelmson, chef för vårdcentralen i Gamleby, tycker det är spännande att landstinget anammar hälsomodellen från Gamleby.
Foto:
Vårdcentralen har utvecklat en idé som de kallar för livsstilsmottagning. När en patient med livsstilssjukdomar träffar sin läkare tillfrågas patienten om han vill träffa en hälsokoordinator. Tackar han ja skrivs en remiss till undersköterskan Maria Svahn som är utbildad hälsokoordinator.
Patienterna får först fylla i en hälsoenkät och svara på frågor om bland annat matvanor, sömn, nikotin och motion. Utifrån svaren ger Maria Svahn konkreta råd om förslag på olika förändringar i patientens livsstil som kan förbättra dennes hälsa. Är cigaretter det största problemet för hälsan får patienten träffa vårdcentralens tobaksterapeut, är det för stort midjemått skrivs ett recept på fysisk aktivitet ut.
- Vi hade 15 patienter i projektet och vi delade in dem i två grupper, berättar Maria Svahn. Vi hade både individuella möten och gruppträffar där vi pratade om kost och tobak och en sjukgymnast visade några enklare övningar. Vi var även på studiebesök på Träningscentret och flera av patienterna har börjat att träna.
Efter rådgivningen har hon kontaktat patienterna för att följa upp och hör att de har kommit igång.
- Det är viktigt att råden ges utifrån patientens intressen. Man kan inte tvinga någon att träna, då blir det inga bra resultat.
- Men det är kul när man träffar patienterna och känner att man har hjälpt dem.
För att minska de livsstilsrelaterade sjukdomarna i länet startade landstinget "Metabola projektet", som pågick i två år fram till 2005. I Kalmar län har cirka 45 000 personer det metabola syndromet, som är ett samlingsnamn för en kombination av flera livsstilssjukdomar, som till exempel bukfetma och typ 2 diabetes.
I projektet deltog nära hälften av länets vårdcentraler, som tog fram egna modeller för att öka det förebyggandet arbetet och förbättra omhändertagandet av personer riskerar eller eller redan har utvecklat livsstilssjukdomar. Många bra idéer utvecklades men efter en utvärdering står det klart att Gamlebys modell har visat bäst resultat. Några vårdcentraler utvecklade liknande modeller som Gamlebys och delar av dem ska också användas när landstinget förvandlar Metabolaprojektet till verklighet.
Nu ska livsstilsmottagningen in i den normala verksamheten på vårdcentralen och personalen som varit delaktig är säker på att de vill forsätta. Fem personer utgör kärnan i livsstilmottagningen, alla har olika specialkompetenser, och det är hälsokoordinatorns arbete att se till att de utnyttjas på rätt sätt. All personal ska även gå en kurs i hur man motiverar patienterna.
Under projektets gång har även ett nätverk utvecklats mellan vårdcentralen och olika aktörer i samhället. I det ingår bland annat folkhögskolan, Träningscentret, habiliteringen och folktandvården. Idén kommer i framtiden att spara pengar åt landstinget, då det är mycket billigare att arbeta förebyggande än att ge vård.
- Det känns häftigt att en idé från lilla Gamleby får genomslag, säger Maria Svahn.
Från och med nästa år ska varje vårdcentral i länet ha minst en hälsokoordinator.
- Vi tror på det här i längden, säger Ann-Katrin Wilhelmson. Människor ska få stöd och hjälp att slippa bli våra kunder.
Metabolaprojektet
Metabola syndromet är ett samlingsnamn för en kombination av typ 2 diabetes eller dess förstadier, bukfetma, högt blodtryck och höga blodfetter. Personer son har flera av dessa tillstånd samtidigt har metabola syndromet.
I Kalmar län har cirka 45 000 personer det metabola syndromet och är sannolikt den sjukdomsgrupp som bidrar till de högsta kostnaderna för samhället.
I projektet ska vårdcentralerna i stället för traditionell behandling erbjuda hälsofrämjande livsstilsråd med fokus på ändrade motions- och matvanor.
Källa: Landstinget
I Kalmar län har cirka 45 000 personer det metabola syndromet och är sannolikt den sjukdomsgrupp som bidrar till de högsta kostnaderna för samhället.
I projektet ska vårdcentralerna i stället för traditionell behandling erbjuda hälsofrämjande livsstilsråd med fokus på ändrade motions- och matvanor.
Källa: Landstinget
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!